Zaawansowane wyszukiwanie

Kwaśna kawa

Gast_Sie

Sobota, 05. Czerwiec 2010, 12:42 12

Unregistered

Witam,

może ktoś z was zna fenomän, co sprawia, że teraz czas na mnie einger zrobić.
Mój ekspres robi mi bez zmiany ustawień przez całą noc kwaśną kawę. Również mleko, które później wlewam tylko do niego, zbija się w grudki. W mleku nie ma nic złego.

Kwaśność rozwija się w całej jamie ustnej i ma się wrażenie, że nie można się jej pozbyć nawet po wypłukaniu. W ustach pozostaje warstwa/film oleju.

Mam rzeczywiście geweselt kawy, ale w maszynie moich ludzi (również Jura, inny model) nie uderzył ekspres do kawy. Wręcz przeciwnie, kawa smakuje w pełni super. Przy okazji, jest to znana, droga kawa markowa. Może po prostu nie pisać nazwy tutaj, bo po prostu mój post negatywne cechy.

Czy ktoś z Was ma dla mnie radę? Początkowo myślałem, że w maszynie pękł przewód olejowy. Tak paskudny i smugowaty jest ten smak.

Nie próbowałem jeszcze żadnej innej kawy. Chciałem tylko szybko zapytać. Po prostu trudno jest również rauszupoppeln kawy z ekspresu.

numberonedefender

Sobota, 05. Czerwiec 2010, 12:54 12

*

Ekspert

Grupa: Mitglieder

Składki: 2539

numer członkowski..: 2650

Członek od: 21.08.2008

W Twojej maszynie nie ma "przewodu olejowego". Jeśli nie zmieniłeś nic oprócz nowych ziaren w maszynie (ewentualnie pozostałości roztworu odkamieniacza, na przykład), może to być rzeczywiście tylko te ziarna. Ziarna przez odkurzacz ponownie, inne czyste, pierwsze dwie kawy zutylizować, od tego czasu masz nowe ziarna w jednostce zaparzania.

--------------------
Grüße, Manuel

Jura ENA Micro 9 (Küche)
Jura xF50 (Büro)
wechselnde Besetzung in der Werkstatt...
P.S.: Support gibt's im Forum, nicht per PN o.ä.

Gast_Sie

Sobota, 05. Czerwiec 2010, 15:48 03

Unregistered

Dzięki za odpowiedź!

Teraz, gdy o tym wspominasz... Nie wiem, jak mogłem przeoczyć tę informację: było tam napisane, że należy rozłożyć maszynę. Nie zrobiłam tego od razu, ale zrobiłam potem około 10 - 15 kaffesów. Ta dodatkowa kwota oznacza dla mnie nakład pracy w wysokości 1,5 dnia.
Więc: nawet przed odkamienianiem co ten okropny smak tam. Potem zrobiłem jeszcze 1-2 kawy, żeby go przetestować. A potem odkamienił maszynę. Jest teraz świeżo odkamieniony.
Czy może być tak, że przed odkamienianiem oderwałeś wapno i to posmakowało z innymi pozostałościami tak schleußlich? Pozostałości wapnia powodują zbrylanie się mleka (tak, wapno nie jest równe wapniowi, ale te dwa związki lubią się ze sobą łączyć)
Po odkamienieniu, być może winę za smak ponosi środek odk
amieniający.

Tak... W takim razie zastąpię kawę. Dzięki za podpowiedź z nieistniejącymi przewodami olejowymi. Jest prawie ne fixe idea ze mną stać, bo ja ten smak naprawdę tylko z kwaśnym oleju warstwa może być w porównaniu.

numberonedefender

Sobota, 05. Czerwiec 2010, 16:51 04

*

Ekspert

Możesz po prostu wziąć łyk wody z rury parowej i sprawdzić, czy sama woda ma dziwny smak. Następnie, jeśli to konieczne, należy przeprowadzić kolejne odkamienianie za pomocą rozsądnego środka i przepłukać zbiornik z wodą.

--------------------
Grüße, Manuel

Jura ENA Micro 9 (Küche)
Jura xF50 (Büro)

Kaffeeplanet

Sobota, 05. Czerwiec 2010, 19:45 07

*

Ekspert

Składki: 1572

numer członkowski..: 3017

Członek od: 07.11.2008

inne czynniki, takie jak temperatura, ciśnienie, czas mielenia, stopień zmielenia, ilość mielenia mogą również wpływać na smak. jeśli te czynniki nie pasują do siebie jak ulał, powstaje kwaśna kawa.

--------------------
Alle Tips und Hinweise erfolgen nach bestem Wissen - die Verantwortung trägt jedoch der Ausführende.
Daher bitte lieber einmal zu viel als einmal zu wenig fragen.

Vor allen manuellen Arbeiten am Gerät den Netzstecker ziehen !

numberonedefender

Sobota, 05. Czerwiec 2010, 19:50 07

*

Ekspert

Zaprzecza temu fakt, że kwaśny smak pojawił się od teraz. Jeśli chcemy omówić to bardziej szczegółowo, być może model byłby interesujący...

--------------------
Grüße, Manuel

Jura ENA Micro 9 (Küche)
Jura xF50 (Büro)

Kaffeeplanet

Sobota, 05. Czerwiec 2010, 19:54 07

*

Ekspert

biggrin.gif jura? nie musisz znać dokładnego modelu, ponieważ grupy zaparzające są identyczne, podobnie jak pompy, w jakiś sposób wszystkie takie same z tą samą wydajnością. najbardziej mogę sobie wyobrazić, że to sam kocioł i że po prostu próbuje pożegnać się z wżerami, myślę o wkładach grzewczych.

--------------------
Alle Tips und Hinweise erfolgen nach bestem Wissen - die Verantwortung trägt jedoch der Ausführende.

numberonedefender

Sobota, 05. Czerwiec 2010, 20:17 08

*

Ekspert

Dokładnie o to mi chodzi: fakt, że kwaśny smak kawy jest naprawdę związany z ekspresem, byłby bardziej prawdopodobny w przypadku 12-letniej Scali z aluminiowym HP niż w przypadku 2-letniego F50 (tylko jako przykład). Grzałka prawdopodobnie i tak byłaby jedynym decydującym czynnikiem. Nie zakładam, że smak jest spowodowany awarią ekspresu; doświadczenie pokazuje, że ekspresy Eugster rzadko dają kwaśną kawę. Albo to wina (nieudanych) ziaren, albo resztki odkamieniacza wciąż pełzają gdzieś w ekspresie (jeśli odkamienianie odbywało się za pomocą ZS, a mówimy o aluminiowej grzałce, to nie byłoby to mało prawdopodobne).

--------------------
Grüße, Manuel

Jura ENA Micro 9 (Küche)
Jura xF50 (Büro)

Guest

Sobota, 05. Czerwiec 2010, 20:30 08

Unregistered

Boo, dzięki za odpowiedzi. Właśnie wróciłem do domu i nie miałem jeszcze czasu na wykonanie wszystkich testów. Zrobię je później, ale w tej chwili to nie działa.
Tak więc: moja maszyna nie ma roku, około 10-11 miesięcy. Ale jest często używana wieczorami. Mimo to jestem jedyną osobą, która pije z niego kawę.
I co mnie też zastanawia: ta sama kawa (ta sama torebka!) smakowała bardzo dobrze na dole z moimi ludźmi. To jakiś inny model jurajski.

Co do ustawień: nie zmieniałem ich. I jak mówiłem, piję kawę w ten sposób od 10-11 miesięcy. Więc mogę to wykluczyć.

Koniecznie muszę zrobić test z wodą.

Napiszę o tym jutro, zaraz mam gości i muszę coś przygotować.

Pozdrawiam!

BlackSheep

Niedziela, 06. Czerwiec 2010, 10:13 10

*

Eksperci

Składki: 852

numer członkowski..: 2529

Członek od: 26.07.2008

Witaj, czy używasz filtra Claris i czy miałeś go w pralce do odkamieniania? Pozdrawiam BS

--------------------
Ich schaue hier nur noch ganz selten vorbei.
In verschiedenen anderen Foren bin ich mit
dem gleichen Nickname zu finden, falls mal
jemand Hilfe benötigt kann ich vielleicht dort
helfen.

Kaffeeplanet

Niedziela, 06. Czerwiec 2010, 10:29 10

*

Ekspert

smile.gif Lol, to byłby kolejny pomysł, tak by się stało

--------------------

Guest

Niedziela, 06. Czerwiec 2010, 18:51 06

Unregistered

Nie, nie używam go.
Ale nadal muszę się uśmiechać, ponieważ to właśnie stało się z moimi ludźmi. DOKŁADNIE to. cool.gif

Yikes Cóż... Postępowałem zgodnie z procedurą eliminacji i najpierw spuściłem wodę z urządzenia i resztki wody z rur. Dolałem świeżej wody. Potem próbowałem zgasić kawę, ale to była wina wody.
Ale teraz moja dysza do mleka już nie działa. Cóż, najpierw ją wyczyszczę, ale nie zamierzam jeszcze malować diabła na ścianie.

Ale teraz nie rozumiem: dlaczego woda smakowała tak okropnie PRZED odkamienianiem? Kawałki wapna czy nie, ale smak był naprawdę intensywny.

Gast_Sie

Niedziela, 06. Czerwiec 2010, 19:33 07

Unregistered

Wariuję, znowu mam kwaśną kawę. Przepraszam, to mnie przerasta, naprawdę mógłbym wyrzucić ją przez okno.

Guest

Niedziela, 06. Czerwiec 2010, 20:41 08

Unregistered

Rozwiązanie zagadki zostało znalezione - mam taką nadzieję....
Chciałbym tylko powiedzieć, że od jakiegoś czasu się truję. To coś nie może być aż tak zdrowe.

Aaaalso: otworzyłem klapkę, w której można umieścić tabletkę czyszczącą lub lepiej: kawę rozpuszczalną. A tam była cała, nierozpuszczona, okrągła 3 cm, gruba na 1 cm tabletka rozpuszczająca kamień. Jak gąbka, taka porowata, w sam raz do nasączania za każdym razem i zakwaszania wody w moim kubku.

To z kolei oznacza, że do czyszczenia (nie odkamieniania) używałem tabletek odkamieniających, bo tylko one są takie duże. Rzeczy do czyszczenia są zwykle stosunkowo małe, wszyscy je znacie.

Jak można być tak GŁUPIM!!! W każdym razie czegoś się nauczyłem. Ohhh tak mnie to podnieca, że wszystko musi się u mnie dziać szybko. Zupełnie jakbym była w biegu.

Guest

Niedziela, 06. Czerwiec 2010, 20:50 08

Unregistered

O tak: czyszczenie przeprowadziłem na długo przed odkamienianiem. I to było od tego czasu!

Seite 12