Zaawansowane wyszukiwanie

Jura C9 - Kwestia czyszczenia spieniacza mleka

Jura C9 - Kwestia czyszczenia spieniacza mleka

Zappa

Poniedziałek, 01. Marzec 2010, 13:14 01

*

Poidło do kawy

Grupa: Mitglieder

Składki: 5

numer członkowski..: 7390

Członek od: 01.03.2010

Cześć;

w naszym biurze zastanawiamy się nad zakupem ekspresu Jura Impressa C9 dla 10-12 osób. C9 wchodzi w grę, ponieważ ten ekspres ma automatyczny system spieniania mleka.
Pytania, które teraz sobie zadajemy
- jak dobrze całość działa w codziennym użytkowaniu?
- jak często trzeba go czyścić - lub - ile czyszczenia wymaga?

pozdrowienia
Zappa

JuraImpressa C 9 One Touch

Spiceman

Poniedziałek, 01. Marzec 2010, 15:26 03

*

Koneserzy kawy

Składki: 73

numer członkowski..: 4060

Członek od: 16.03.2009

Hoi

Zakładając 2-3 filiżanki (na osobę) dziennie, otrzymujemy około 30 filiżanek dziennie. Przy 20 dniach roboczych daje to około 600 filiżanek i około 7000-8000 filiżanek rocznie. C9 prawdopodobnie osiągnie swoje limity, więc wolałbym używać maszyny wendingowej, która jest podobna cenowo do C9.

Czyszczenie systemu mlecznego w C9 zajmuje około 5-10 minut i powinno być wykonywane codziennie.
Jest to nieco szybsze w przypadku cotygodniowego korzystania z maszyny Wending.
Maszyny Wending są zwykle obsługiwane przez mleko w proszku, które nie jest gorsze od "świeżego mleka", w zależności od rodzaju i smaku.

Pozdrowienia

--------------------
VA: Impressa A300--04/95--10/2008 Impressa S9 OneTouch 12/2008
ST: Cristallo 1(MacchiaValley)
SO: N&W Koro

Zappa

Poniedziałek, 01. Marzec 2010, 15:30 03

*

Poidło do kawy

Cześć

Czy to czyszczenie działa automatycznie - czy musisz to zrobić sam i umyć wszystkie części?

Takie automaty nie są dla nas opcją - to te automatyczne zaparzacze, które można tylko wypożyczyć - prawda?

Spiceman

Poniedziałek, 01. Marzec 2010, 15:45 03

*

Koneserzy kawy

Hola

Cóż, trzeba to robić ręcznie, czyścić wężyk i cappucinatore.
Wylewki kawy czyszczą się automatycznie za pomocą przycisku płukania.

Jeśli chodzi o automaty, spójrz tutaj
http://www.nwglobalvending.de/Produkt%C3%B...73/Default.aspx

Typ Koro Espresso jest najmniejszy w tej kategorii.

Pozdrowienia

--------------------

Zappa

Poniedziałek, 01. Marzec 2010, 16:01 04

*

Poidło do kawy

Ten Koro Espresso zaczyna się od 1700€ - to zdecydowanie za drogo dla nas... Chodzi mi o to, że do tej pory mieliśmy 11-letnią Jurę S70 i zawsze była dla nas w porządku - fakt, że myślimy o zakupie C9 za 1200 € wynika tylko z tego, że kilka osób u nas lubi pić cappuccino lub coś podobnego.

Jeśli nie przekonają nas zalety C9, kupimy F70, który jest łatwiejszy w utrzymaniu.

numberonedefender

Poniedziałek, 01. Marzec 2010, 17:52 05

*

Ekspert

Składki: 2539

numer członkowski..: 2650

Członek od: 21.08.2008

Stara dobra seria S z łatwością poradzi sobie z obciążeniem, nie rozważałbym F70 dla twoich potrzeb, ekran dotykowy jest delikatny i zdecydowanie powinna to być maszyna z oddzielnym podgrzewaczem pary.

S9 One Touch jest nadal dość drogi, dlaczego nie kupisz używanego odnowionego S9 lub S95, przy okazji są one dość łatwe do naprawy cool.gif...
Mamy X90 pracującego w naszym biurze, jest dość tani z drugiej ręki i trudno go zepsuć.

--------------------
Grüße, Manuel

Jura ENA Micro 9 (Küche)
Jura xF50 (Büro)
wechselnde Besetzung in der Werkstatt...
P.S.: Support gibt's im Forum, nicht per PN o.ä.

Spiceman

Poniedziałek, 01. Marzec 2010, 19:24 07

*

Koneserzy kawy

@numberonedefender Przy okazji, F70 nie jest już tak podatny (ekran dotykowy) jak był, został w międzyczasie naprawiony. Odradzałbym samodzielną naprawę, przynajmniej jeśli inni (pracownicy) obsługują maszynę, czy robisz test VDE? Wystarczy pomyśleć o tym, na własny użytek jest ok, ale nie, jeśli obcy są na pokładzie. Pozdrowienia

--------------------

Zappa

Poniedziałek, 01. Marzec 2010, 19:52 07

*

Poidło do kawy

Ohh man - jesteście tacy pomocni - teraz kompletnie nie wiem, co kupić... tongue.gif

Jakie zalety/wady miałby odnowiony S9 lub S95 w porównaniu z maszynami, które rozważałem? Dzięki!

numberonedefender

Poniedziałek, 01. Marzec 2010, 20:16 08

*

Ekspert

@ Spiceman: Twoje zastrzeżenie jest uzasadnione, nie prowadzę testów VDE, ale niekoniecznie widzę ku temu powód.

Oczywiście formalnie jest to poprawne. @ Zappa: Uważam, że seria S jest po prostu bardzo solidna i bezkonkurencyjna pod względem cena/wydajność.
C5 znam tylko z własnego doświadczenia i jej koncepcja działania nie do końca mnie przekonała. Do tej pory używałeś S70, S9/95 różni się znacząco tym, że ma osobną grzałkę parową, co zdecydowanie ma sens w Twoim przypadku.

wink.gif
Nie chcę Cię też wprowadzać w błąd, bo początkowe pytanie było tak naprawdę o zupełnie coś innego (czyszczenie systemu mlecznego); po prostu zawsze wychodzę z założenia, że moi skąpi koledzy chcą zapłacić jak najmniej za ekspres (co do tej pory zawsze się sprawdzało - bez testów VDE)....

--------------------
Grüße, Manuel

Jura ENA Micro 9 (Küche)
Jura xF50 (Büro)

Zappa

Poniedziałek, 01. Marzec 2010, 20:44 08

*

Poidło do kawy

Jakie są zalety oddzielnej nagrzewnicy parowej? Co oznacza VDE?

Spiceman

Poniedziałek, 01. Marzec 2010, 20:46 08

*

Koneserzy kawy

wink.gif

biggrin.gif

Hoi @numberonedefender : Nie chciałem tu nikogo urazić, ale jeśli coś się zepsuje, to tym, który to naprawił, jest mops. Jeśli chodzi o skąpych kolegów, mogę tylko powiedzieć, że tak, dokładnie ci koledzy unikają czyszczenia ekspresu. Ale nawet przy 20 centach za kawę ekspres sam się finansuje, nawet jeśli weźmiesz kawę, która kosztuje 14 euro za kilogram, po prostu zajmuje to trochę więcej czasu, niż gdyby filiżanka kosztowała 40 centów Pozdrowienia

--------------------

numberonedefender

Poniedziałek, 01. Marzec 2010, 20:50 08

*

Ekspert

@ Spiceman: Nie wziąłem tego do siebie, masz rację. rolleyes.gif

Jak dotąd wszystko idzie dobrze, chociaż jestem zarówno obsługą klienta, jak i sprzątaczką ... @ Zappa: oznacza to, że ekspres jest zawsze w trybie gotowości na parę i nie musi być odpowietrzany, aby zrobić kawę, co jest zdecydowanie potrzebne, jeśli stukasz dużo napojów mlecznych. Natomiast C9 też to potrafi.

--------------------
Grüße, Manuel

Jura ENA Micro 9 (Küche)
Jura xF50 (Büro)

Gast_Wolf

Sobota, 10. Kwiecień 2010, 11:49 11

Unregistered

Witam, nie wiem czy kupiłeś już maszynę, mogę tylko polecić C9. Mam ten ekspres od ponad roku i jestem w pełni zadowolony.
Wcześniej miałem Jura J5, z którego nie byłem zadowolony, ponieważ ma tylko jeden obwód grzewczy i trzeba czekać między każdą filiżanką, aby ponownie się rozgrzał. W przypadku C9 tak nie jest, ponieważ ma 2 obwody grzewcze.

Czyszczenie dyszy mleka jest w rzeczywistości dość łatwe. Jednak nie wszystko robi się samo. Po cappuchino lub po około 5 do 10 minutach należy przepłukać dyszę cappu. Odbywa się to za naciśnięciem przycisku. Tak naprawdę nic więcej nie trzeba robić. Po użyciu, tj. tylko raz dziennie, spieniacz do cappuccino należy wyczyścić specjalnym środkiem czyszczącym (płynem). Środek czyszczący zasysa się przez 2 x kilka sekund. Następnie ponownie spłukać świeżą wodą. Cały proces zajmuje około 1 do 2 minut. Jest to więc niewielki wysiłek.

wink.gif Jeśli dysza nie zostanie wyczyszczona, zatka się i w pewnym momencie będziesz zaskoczony, że na cappuchino nie ma już mlecznej pianki. Czyszczę dyszę cappu ręcznie raz w miesiącu po jej demontażu. Mam nadzieję, że udało mi się trochę pomóc w tym artykule. Pozdrawiam Wolf