Witam,
Od 3 tygodni mam CafeRomantica 740 od Nivony. Jest to mój 3 ekspres w pełni automatyczny.
Moim pierwszym była bardzo tania "Ariete", ale nie warta pieniędzy. Tylko problemy. Moim 2. był DeLomghi ESAM3000B, a teraz Nivona 740.
Kilka czynników spowodowało zakup. Przede wszystkim chciałbym powiedzieć jakie są/były dla mnie najważniejsze decyzje zakupowe:
1. Kawa musi być gorąca. Tutaj Nivona była absolutnie przekonująca w porównaniu do DeLonghi w sklepie. Nawet przy normalnym ustawieniu temperatury była znacznie lepsza niż DeLonghi 3500 w sklepie. O innych w tym segmencie cenowym nie chcę się wypowiadać.
2. Ponieważ pijemy dużo kawy z mlekiem (cappuccino/kawa latte itp.), powinna być łatwa do spienienia. Tutaj Spumatore od Nivony jest absolutnie przekonujący. Mleczna pianka jest jędrna, a mleko jest gorące. Jedyną wadą jest tutaj to, że wąż jest trochę denerwujący, a pokrętło sterujące jest stosunkowo trudne do przesunięcia. Absolutną zaletą jest łatwe czyszczenie systemu spieniania. Wystarczy włożyć wąż do kubka z wodą i lekko odkręcić kran, a czyszczenie dyszy przebiega idealnie. W porównaniu z DeLonghi 3500 pojemnik na mleko jest stosunkowo duży, można go wyjąć i włożyć do lodówki. Do tej pory tak dobrze, ale kwas mlekowy z czasem atakuje plastik, a to sprawia, że pojemniki są kruche. Jest to również główna przyczyna wielu uszkodzonych pojemników.
3. Łatwość obsługi. Na Nivonie wszystko jest przejrzyście ułożone. Ilość wody jest regulowana bezstopniowo. Moc kawy można ustawić za pomocą 3 różnych stopni zmielenia.
4. Młynek Nivona jest super cichy. Stopień zmielenia jest płynnie regulowany.
No i jeszcze super okazja na ekspres Nivona: Ekspres demonstracyjny CafeRomantica 740 z 5 ziarnami za 479€, tego nie można sobie odmówić.
Pozdrawiam
blisko
Podziel się tym stanowiskiem: