Witam, Po około 9500 użyciach wytłoki stały się coraz bardziej szorstkie i papkowate, najwyraźniej z powodu zużycia młynka. Ustawienie młynka było już w najdrobniejszej pozycji. Oto instrukcje, jak wyregulować młynek w bardzo prosty sposób: 1. Pociągnij regulator młynka w górę do najdrobniejszego ustawienia. 2.Użyj noża, aby wyregulować regulator młynka, jak pokazano na zdjęciu. 3. Włóż regulator młynka z powrotem na około 80%, obróć go o 90 stopni w prawo , a następnie włóż go do końca. Młynek jest teraz ustawiony na gruboziarnisty. 4. Zaparz nową filiżankę kawy i podczas procesu mielenia przekręć regulator młynka w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara na drobny. 5. Młynek można dodatkowo ustawić na drobny, wyciągając regulator młynka o około 20%, obracając go o 90 stopni w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ponownie całkowicie go zatrzaskując. Następnie należy postępować zgodnie z opisem w punkcie 4.
Logicznie rzecz biorąc, nie ponoszę odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody, które mogą zostać spowodowane przez zmiany opisane powyżej.
Powodzenia Gerdipp
Gast_Jens
Piątek, 12. Kwiecień 2024, 21:21 09
Unregistered
Witaj,
Dziękuję za Twój wkład, również mam problem z papkowatymi fusami. Nie wychodzi mi kawa w proszku, tylko w granulkach. Masz może młynek ceramiczny? Chętnie wypróbuję twoje instrukcje, ale wolałbym być po bezpiecznej stronie - nie, że masz młynek ze stali nierdzewnej, a pomysł z ceramiką nie jest taki świetny. A co masz na myśli mówiąc "przetwarzać nożem"? Pozdrowienia od Pflaz Jens
Gast_ENNO
Czwartek, 13. Czerwiec 2024, 16:14 04
Unregistered
Witaj, to jeszcze prostsze: 1. Wyciągnij regulator mielenia do najdrobniejszego ustawienia 2. Zamiast regulatora włóż płaski śrubokręt o średnicy w przybliżeniu równej średnicy regulatora. 3 Podczas pracy młynka powoli przekręć go w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara dokładnie o jeden obrót. Jeden obrót może wymagać 2-3 zmieleń. Mielenie jest teraz znacznie drobniejsze. 4 Teraz można ponownie włożyć regulator mielenia.
5. jeśli mielenie jest teraz zbyt drobne, można je ponownie ustawić na grube za pomocą regulatora. W moim przypadku sprawdziło się to doskonale, a ciągłe żądanie uzupełniania ziaren również zniknęło.
Gast_Eggert
Poniedziałek, 04. Listopad 2024, 15:55 03
Unregistered
QUOTE (gerdipp @ czwartek, 26 października 2023, 15:34)
Witam, po około 9500 użyciach wytłoki stawały się coraz bardziej szorstkie i papkowate, a kawa bez smaku, co było spowodowane zużyciem kamieni szlifierskich. Ustawienie mielenia było już w najdrobniejszej pozycji. Oto instrukcje, jak wyregulować mielenie w bardzo prosty sposób: 1. Pociągnij regulator mielenia do góry do ustawienia "drobnego". 2.
Wsuń regulator mielenia ponownie na ok. 80%, obróć go o 90 stopni w prawo, a następnie wsuń go całkowicie.
Młynek jest teraz ustawiony na "grubo". 4. Zaparz nową filiżankę kawy i podczas procesu mielenia obróć regulator mielenia w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara na "drobno". 5. Młynek można dodatkowo ustawić na "drobno", wyciągając regulator mielenia o około 20%, obracając go o 90 stopni w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara, a następnie ponownie całkowicie go wsuwając.
Następnie należy postępować zgodnie z opisem w punkcie 4. Rezultat, zwłaszcza pod względem objętości smaku, jest przytłaczający.
Logicznie rzecz biorąc, nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody, które mogą być spowodowane opisaną powyżej zmianą. Powodzenia Gerdipp Oto link do zdjęcia: [URL=https://magentacloud.de/s/r7Rm8isqzZngEEm] Niestety nie mogę osadzić obrazu objaśniającego. Link Dropbox nie jest akceptowany i najwyraźniej nie jestem do tego upoważniony.
Witaj, W swoim poście piszesz: 2. Edytuj regulator szlifu za pomocą noża, jak pokazano na zdjęciu. Co dokładnie należy przez to rozumieć, niestety nie jest jasne (przynajmniej dla mnie) z dostarczonego zdjęcia. Dlatego byłbym bardzo szczęśliwy, gdybyś mógł podać bardziej szczegółowe instrukcje / opisy - wyślij je bezpośrednio na adres egotthard@web.de . Z góry dziękuję Eggert.
Gast_Eggert
Czwartek, 07. Listopad 2024, 17:51 05
Unregistered
Teraz sam się przekonałem:
regulator stopnia szlifowania jak na zdjęciu - odpowiednio skrócić wystające skrzydełko na górnym końcu - usunąć mały "nosek" na dole
Peter Krüger
Niedziela, 08. Grudzień 2024, 09:52 09
Unregistered
Witam, po około 9500 użyciach wytłoki stawały się coraz bardziej szorstkie i papkowate, a kawa bez smaku, co było spowodowane zużyciem kamieni szlifierskich. Ustawienie mielenia było już w najdrobniejszej pozycji. Oto instrukcje, jak wyregulować mielenie w bardzo prosty sposób: 1. Pociągnij regulator mielenia w górę do ustawienia "drobnego". 2.
Wsuń regulator mielenia ponownie na ok. 80%, obróć go o 90 stopni w prawo, a następnie wsuń go całkowicie.
Młynek jest teraz ustawiony na "grubo". 4. Zaparz nową filiżankę kawy i podczas procesu mielenia obróć regulator mielenia w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara na "drobno". 5. Młynek można dodatkowo ustawić na "drobno", wyciągając regulator mielenia o około 20%, obracając go o 90 stopni w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara, a następnie ponownie całkowicie go wsuwając.
Następnie należy postępować zgodnie z opisem w punkcie 4. Rezultat, zwłaszcza pod względem objętości smaku, jest przytłaczający.
Logicznie rzecz biorąc, nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody, które mogą być spowodowane opisaną powyżej zmianą. Powodzenia Gerdipp Oto link do zdjęcia: [URL=https://magentacloud.de/s/r7Rm8isqzZngEEm] Niestety nie mogę osadzić obrazu objaśniającego. Link Dropbox nie jest akceptowany i najwyraźniej nie jestem do tego upoważniony.
Witam ????
Regulator "edytowany" przez zdjęcie ???????????? Teraz latte znów smakuje jak latte, a nie jak gorące mleko z shotem???? Dziękuję
Gast_Max
Piątek, 03. Styczeń 2025, 22:28 10
Unregistered
Witam, czy to możliwe, że nie można już wywołać zdjęcia? Czy może potrzebuję do tego konta Telekom? Pozdrawiam, Matthias
Gast_Wolle
Sobota, 18. Styczeń 2025, 17:16 05
Unregistered
Witam, Suuuper wskazówka. U mnie było tak samo, a teraz kawa jest znowu świetna. Dziękuję bardzo.
Ayma
Sobota, 17. Maj 2025, 20:54 08
Unregistered
Witam, po około 9500 użyciach wytłoki stawały się coraz bardziej szorstkie i papkowate, a kawa bez smaku, co było spowodowane zużyciem kamieni szlifierskich. Ustawienie mielenia było już w najdrobniejszej pozycji. Oto instrukcje, jak wyregulować mielenie w bardzo prosty sposób: 1. Pociągnij regulator mielenia w górę do ustawienia "drobnego". 2. Wsuń regulator mielenia ponownie na ok. 80%, obróć go o 90 stopni w prawo , a następnie wsuń go całkowicie. Młynek jest teraz ustawiony na "grubo". 4. Zaparz nową filiżankę kawy i obróć regulator mielenia w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara na "drobno" podczas procesu mielenia. 5. Młynek można dodatkowo ustawić na "drobno", wyciągając regulator mielenia o około 20%, obracając go o 90 stopni w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara , a następnie ponownie całkowicie go wsuwając. Następnie należy postępować zgodnie z opisem w punkcie 4.
Rezultat, zwłaszcza pod względem objętości smaku, jest przytłaczający. Ponownie pojawia się również właściwa chrema.
Logicznie rzecz biorąc, nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody, które mogą być spowodowane opisaną powyżej zmianą.
Powodzenia Gerdipp
Oto link do zdjęcia: [URL=https://magentacloud.de/s/r7Rm8isqzZngEEm]
Niestety nie mogę osadzić obrazu objaśniającego. Link Dropbox nie jest akceptowany i najwyraźniej nie jestem do tego upoważniony.
Witam, Napotykam na duży opór (obracam w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara podczas mielenia kawy) lub nie chce się obracać. Macie jakieś pomysły?
Gast_Frank
Środa, 28. Maj 2025, 14:44 02
Unregistered
QUOTE (Guest_Eggert @ czwartek, 07 listopada 2024, 17:51)
Teraz dowiedziałem się dla siebie:
Szlifować regulator jak na zdjęciu - odpowiednio skrócić wystające skrzydełko na górnym końcu - usunąć mały "nosek" na dole
Czy możesz mi wyjaśnić, co oznacza "odpowiednio"? Dziękuję :-) również przez e-mail Tom030187@gmail.com
blisko
Podziel się tym stanowiskiem: