Zaawansowane wyszukiwanie

Siemens eq6 komunikat "Uzupełnij ziarna"

Gast_zacki

Sobota, 19. Listopad 2022, 22:01 10

Unregistered

Witam wszystkich,

Natknąłem się na wasze forum i liczę na pomoc społeczności w moim problemie.

Mam Siemensa KVA eq6 300 i od kilku dni maszyna wyświetla komunikat "uzupełnij ziarna", mimo że zbiornik na ziarna jest pełny. Jeśli po prostu zignorujesz to i dalej będziesz naciskać start, kawa zostanie zrobiona normalnie.

Wyczyściłem zaparzacz, wyczyściłem pojemnik na ziarna i zresetowałem ekspres poprzez menu serwisowe. Nic z tego nie pomogło. Po przejrzeniu różnych forów skończyły mi się pomysły inne niż rozebranie maszyny w celu wyczyszczenia młynka. Zanim zajdę tak daleko, chciałabym prosić o pomoc i wskazówki.

Btw. wyczytałem, że można zresetować młynek w następujący sposób.
- Ustaw regulator ilości kawy na małe espresso
-wyciągnij szufladę komory proszkowej
-następnie przytrzymaj jednocześnie przycisk OFF i przycisk START i włącz ekspres

.

Nie jest dla mnie jasne jak "ustawić regulator na małe espresso".

Dziękuję za wszelką pomoc.

zacki

swolle

Niedziela, 20. Listopad 2022, 08:36 08

*

Barista

Grupa: Mitglieder

Składki: 119

numer członkowski..: 46321

Członek od: 17.10.2021

wystarczy przygotować wcześniej espresso.

Gast_zacki

Niedziela, 20. Listopad 2022, 12:09 12

Unregistered

Wcześniej próbowałem przygotować espresso, a następnie wykonać powyższe czynności. Jednak dostałem tylko komunikat "proszę zrestartować maszynę".
Ale to nie pomogło.

swolle

Niedziela, 20. Listopad 2022, 15:09 03

*

Barista

Grupa: Mitglieder

Składki: 119

numer członkowski..: 46321

Członek od: 17.10.2021

Czasami komunikat znika po ustawieniu drobniejszego stopnia mielenia na komorze na ziarna.
W przeciwnym razie pozostaje rozebrać maszynę, wyjąć szlifierkę i wygiąć pierścień falisty pod dolną tarczą szlifierską tak, aby był bardziej falisty.

Gast_zacki

Niedziela, 27. Listopad 2022, 13:04 01

Unregistered

Dzisiaj udało mi się rozebrać szlifierkę i wygiąć pierścień. Ponownie złożyłem młynek i mogłem go z powodzeniem przetestować. Preparat już nie przerywał i nie pojawiał się komunikat "uzupełnij ziarna".

Po założeniu pokrywy maszyna po prostu nie chce się włączyć. Gdy go włączam, słyszę tylko delikatne kliknięcie, a wyświetlacz pozostaje czarny. Nie udało mi się wywołać menu serwisowego. Sprawdziłem wizualnie wszystkie wtyczki, wszystkie są szczelne i nie ma śladu po uszkodzonym kablu.

Gdzie jeszcze mogę szukać?

Dziękuję za wskazówki.

Zacki