| QUOTE (Gast_HaWe @ Listopad 28, 2020 05:22 pm) |
KRUPS EA81* Reset Withorbez czyszczenia suwaka. Miga dioda LED pojemnika na pomace i pojemnika na wodę.
Próba zmiany ustawień młynka, czasu mielenia kawy, ilości mielenia, ilości proszku do kawy zgodnie z procedurą opisaną na forach zazwyczaj powoduje, że urządzenie nie nadaje się do użytku. Dioda LED pojemnika na pomace i pojemnika na wodę miga po ponownym uruchomieniu, nie można już wprowadzić żadnego przycisku, urządzenie nie grzeje się. Na forum nieznany forumowicz opisał możliwy RESET dla wszystkich zainteresowanych. Podkreślam wyraźnie, że to nie ja jestem majsterkowiczem tej procedury, pochwała należy się nieznanej osobie. Ja tylko przenoszę procedurę do czytelnej formy i dodaję kilka kroków. Wypróbowałem ją na maszynie BEZ czyszczenia ślizgów. Działa !!!1.
wyłączyćzasilanie (wyjąć wtyczkę)2. wyjąć zbiornik na wodę, pojemnik na wytłoki, szkiełko czyszczące (jeśli jest)3.
ustawić pokrętło regulacji przepływu na 20ml4 . nacisnąć i przytrzymać przycisk "strong coffee" znajdujący się daleko po prawej stronie i podłączyć wtyczkę5 .
wszystkie diody LED zapalają się, zbiornik wody pełny, pojemnik na wytłoki, suwak czyszczący (jeśli jest obecny) zresetowany 6.
wyregulujpokrętłoregulacji przepływu, aż wszystkie diody LED zgasną (mniej więcej w pozycji środkowej) 7. umieść pojemnik pod wylewką kawy i dyszą pary, teraz naciśnij przycisk "słabakawa"8
. Woda jest pompowana przez wylewkę kawy i dyszę pary, tłok zaparzający przesuwa się do górnej krawędzi komory zaparzania. Proces ten powtarza się dwukrotnie. Następnie wszystkie czerwone diody LED są wyłączone9 . Ponownie nacisnąć przycisk "słaba kawa "10 . Ekspres dwukrotnie opuszcza tłok zaparzający, za ostatnim razem tłok zaparzający pozostaje w najniższej pozycji</br></br>.
Gdy "wszystkie diody LED migają" 11. wyciągnąć wtyczkę sieciową i odczekać co najmniej 5 sekund12 . Włożyć wtyczkę sieciową, tłok zaparzający przesuwa się do pozycji wyjściowej. Ekspres działa ponownie. </br></br></br></br></br></br></br></br></br></br></br></br></br></br></br></br></br></br> |
Dla wszystkich użytkowników posiadających ekspresy z wyświetlaczem jak EA8150, itp.
Krok po kroku do kalibracji młynka:
- Odłączyć ekspres do kawy od sieci elektrycznej.
- Wyjąć pojemnik na wodę, pojemnik na fusy oraz tackę nad pojemnikiem na fusy .
- Nacisnąć przycisk strzałki, podłączając jednocześnie ekspres do kawy z powrotem do sieci.
- Nacisnąć raz przycisk START, a po prawej stronie pojawią się nawiasy [ ].
- Naciśnij przycisk START raz, a 3 zera pojawią się wewnątrz nawiasów [000] po lewej stronie.
- Umieść zarówno zbiornik wody, jak i tackę na pojemniku na fusy i pojemniku na fusy.
- Teraz należy nacisnąć przycisk START.
Pojawia się P2.
- Naciśnij raz przycisk pary, aby rozpocząć diagnostykę.
- Woda zaczyna wypływać z dyszy parowej.
- Nacisnąć przycisk pary 1 raz.
- Tłok idzie w dół, ale nie do końca (2 razy).
- Tłok opada do końca, woda przepływa przez tłok, a płyta zostaje wyrzucona.
Pojawia się P4.
Odłączyć ekspres do kawy od sieci elektrycznej.
Podłączyć ponownie do sieci elektrycznej, włączyć ekspres do kawy i zostanie on skalibrowany.
blisko
Podziel się tym stanowiskiem: