Witaj na forum, mam Siemens EQ7 Plus. Następujący problem: Ostatnie filiżanki kawy były napełniane coraz mniejszą ilością wody, aż nagle nic już nie działało. Z maszyny wydobywa się gorąca para wodna, sucha kawa w proszku leży w zbiorniku
, a woda płynie teraz tylko do zbiornika. Po zbadaniu sieci zainstalowano teraz jednostkę piwowarską i nowy zawór ceramiczny
.
Teraz urządzenie znów brzmi normalnie, ale
woda nadal płynie do zbiornika, a w międzyczasie
nagrzewnica również wydaje się przegrzewać z
powodu ciągłych prób, ponieważ nie jest już produkowana ciepła woda. Czy ktoś może dać mi wskazówkę, czy to może być pompa, czy też zrobiłem
coś złego w
montażu ceramicznego zaworu?! byłby wdzięczny za wszelką pomoc. Dziękuję bardzoNiko
Dla EQ7 dostępny jest szczegółowy podręcznik serwisowy: Service Manual EQ7
Aby dokładnie sprawdzić pompę, należy przejść do menu serwisowego (SDS), uruchomić zaparzacz, ustawić zawór CV w pozycji 6 (zaparzanie), a następnie uruchomić pompę. ( opisane od strony 80 )
Teraz 50ml powinno wyjść z wylewki kawy. Jeśli nagrzewnica została przegrzana, prawdopodobnie przepalił się bezpiecznik termiczny, nie znalazłem ich jeszcze oddzielnie. ( Jest jednak wystarczająco dużo tematów na forum dotyczących tego problemu ) Mam nadzieję, że pomogliście wam w tym. Witaj Alex
-------------------- Saeco Family AEG Cafamosa CF85 Phillips HD5730 Siemens EQ7 L-Series Melitta Caffeo CI
link niestety nie został poprawnie wstawiony, dlatego ponownie : podręcznik serwisowy https://www.kaffeevollautomaten.org/forums/index.php?act=Attach&type=post&id=81195Gruss Alex
-------------------- Saeco Family AEG Cafamosa CF85 Phillips HD5730 Siemens EQ7 L-Series Melitta Caffeo CI
Guest
Niedziela, 10. Listopad 2019, 20:10 08
Unregistered
Witaj, Alex,
Bardzo dziękuję za współpracę. Robię się bardzo zdesperowany z tą maszyną. Pompa może być sterowana i nadchodzi 50ml. Wody. Więc mogę to wykluczyć? Nic się nie dzieje z grzejnikiem. To znaczy, że na pewno jest wadliwy? Problem polega na tym, że woda zawsze
trafia bezpośrednio do zbiornika zbiorczego.
Kilka dni temu z dyszy do spieniania mleka wydobyła się jednak para wodna, przez
co urządzenie wydawało się bardzo gorące
od wewnątrz. Więc grzejnik będzie rozwiązaniem moich problemów?
Wymieniłem już zaparzacz i ceramiczny zawór, ale bez
powodzenia. Nie
chcę unikać dalszych kosztów, które nie prowadzą do sukcesu... Z wyrazami szacunku dla
Za pomocą menu SDS można przetestować wszystkie komponenty. Jeśli w trybie testowym woda wypływa w sposób opisany w instrukcji obsługi, zawór ceramiczny jest prawidłowo podłączony. Zgodnie z twoim opisem, zakładam, że przepalił się bezpiecznik termiczny elementu grzejnego.
Niestety, to, jak doszło do porażki, nie brzmi dla
mnie tak dobrze z daleka.
Miałem już EQ7, który zawsze był podgrzewany (Triac płyty głównej uszkodzony).
EQ5, który jest pompowany
tylko z grubo zmieloną kawą itp.
Jeśli masz multimetr, to możesz również zmierzyć
ogrzewanie.
Przydatne jest również odczytanie dziennika błędów i dziennika pamięci.
Często miałem szczęście mieć ze sobą dwie prawie identyczne maszyny, wtedy można przetestować komponenty w poprzek.
Powiedzieć tylko nad zdalną diagnozą: Dokładnie tylko część jest uszkodzona, jest niestety bardzo trudne
z obrazem błędu.
Guest
Wtorek, 12. Listopad 2019, 23:00 11
Unregistered
Witam i dobry wieczór, dziękuję za odpowiedź. Jestem tu naprawdę zdesperowany. Jest tam nowy grzejnik i znów się nagrzewa. Kiedy usunąłem stary grzejnik, dostałem ładunek beżowych rzeczy z grzejnika. Wydaje mi się, że to powinno być wapno?! Problem w tym, że woda wciąż płynie prosto do zbiornika. To pochodzi z Mądrej Pudełka. I mimo, że czyściłem wszystko sprężonym powietrzem, po każdym przejściu testu kukiełkowego znajduję takie beżowe cząstki w zbiorniku zbierającym. Co jeszcze może to być?
Guest
Wtorek, 12. Listopad 2019, 23:21 11
Unregistered
Przynajmniej kilka kropel na początku wychodzi z mlecznej spieniaczki, a potem wychodzi tylko chrypka, gdy próbuję wypuścić gorącą wodę.
Wygląda na to, że twój nowy ceramiczny zawór zatkał się wapnem z grzejnika. Albo zdemontuj ceramiczny zawór, albo spróbuj przepuścić go ponownie za pomocą odkamieniacza.
Witaj Alex
blisko
Podziel się tym stanowiskiem: