Zaawansowane wyszukiwanie

Jura Impressa C9 - stale "Wypełnij system"

Kawy nie można już kupić

jonny.utsch

Czwartek, 05. Kwiecień 2018, 11:04 11

*

Poidło do kawy

Grupa: Mitglieder

Składki: 4

numer członkowski..: 32223

Członek od: 05.04.2018

Dzień dobry, jestem tutaj nowy na forum i mam nadzieję, że nie popełniam zbyt wielu błędów w opisie. Mam jednak nadzieję, że uda mi się to jasno wyjaśnić, aby można było mi pomóc.

Z góry dzięki!!! Od lat posiadam ekspres Jura Impressa C9 One Touch. Jednak ostatnio pojawił się problem, że kawa przestała wychodzić przodem, a trafiała do tylnego pojemnika na fusy. Kupiłem zestaw uszczelek do jednostki zaparzającej, chciałem wymienić uszczelki, ale po otwarciu ekspresu zauważyłem, że z przodu jednostki zaparzającej na górze poluzowała się część (chyba łącznik między jednostką zaparzającą a wylotem kawy). Włożyłem tę część z powrotem i miałem nadzieję, że teraz będzie działać. Następnie włączyłem urządzenie, wyświetliło "nagrzewanie" normalnie i podczas "procesu płukania" para wydostała się z części, w której można wypuścić wrzącą wodę i piankę mleczną. Następnie pojawiło się "clean" i nacisnąłem to.

Pompa wibrowała przez 5-7 sekund i nic więcej. Od tego czasu zauważyłem, że kiedy włączam urządzenie, natychmiast pojawia się komunikat "czyszczenie". Nie można nacisnąć nic innego poza przyciskiem "czyszczenie".
Po naciśnięciu tego przycisku pompa zaczyna wibrować przez około 5-7 sekund, a na wyświetlaczu pojawia się tekst "Napełnij system". Po ustaniu wibracji na wyświetlaczu pojawia się ponownie tylko "Czyszczenie" i nic więcej nie działa.

Moje pytanie brzmi teraz, co może być problemem i jak mogę go rozwiązać. W ekspresie jest woda i ziarna kawy. Czy może to być problem z przepływomierzem? Bardzo dziękuję za odpowiedzi!

Danceman

Piątek, 06. Kwiecień 2018, 06:01 06

*

Eksperci

Składki: 563

numer członkowski..: 23992

Członek od: 30.03.2014

PYTANIE
Pompa zaczyna wibrować przez około 5-7 sekund, a na wyświetlaczu pojawia się napis "Napełnij system".

To była ważna wskazówka! Czy gdzieś wypływa woda?
W takim razie może to być przepływomierz, który nie rejestruje przepływu wody... Jeśli woda nigdzie nie wypływa, gdzieś jest blokada. Prawdopodobnie za wężem, który założyłeś z powrotem. Może dlatego się zsunął. Jeśli woda nie wypływa, przepływomierz nie może zgłosić żadnego przepływu.
I tak bardzo rzadko się psują... Więc najpierw poszukaj zatoru.

--------------------
Pessimist: Ganz schön dunkel hier...
Optimist: Ich seh ein Licht am Ende des Tunnels...
Realist: Mist, da kommt ein Zug...
Zugführer: Was machen die 3 Deppen auf den Gleisen?

jonny.utsch

Piątek, 06. Kwiecień 2018, 15:41 03

*

Poidło do kawy

W porządku! Dzięki za sugestię rozwiązania.

Więc woda już nigdzie nie wypływa. Ale nie mam też wrażenia, że cokolwiek się dzieje poza wibracjami pompy.

wink.gif

Ale zobaczę, czy uda mi się zlokalizować blokadę i odezwę się, jeśli nic nie znajdę.

jonny.utsch

Sobota, 07. Kwiecień 2018, 13:00 01

*

Poidło do kawy

Zdjąłem ponownie część na górze grupy zaparzającej z przodu i żadna woda nie wypłynęła z węża.

smile.gif Nie znalazłem też żadnej innej wody płynącej w pobliżu pompy. Jestem naprawdę zdesperowany i mam nadzieję, że problem da się jeszcze rozwiązać. Wielkie dzięki za dalsze pomocne wskazówki.

BlackSheep

Niedziela, 08. Kwiecień 2018, 07:26 07

*

Eksperci

Składki: 855

numer członkowski..: 2529

Członek od: 26.07.2008

Witam, upewnij się, że wąż po wężu i komponencie (nagrzewnica/zawór itp.) umożliwia swobodny przepływ wody i że żadna blokada (np. z powodu kamienia) nie uniemożliwia przepływu wody. Pozdrawiam BS

--------------------
Ich schaue hier nur noch ganz selten vorbei.
In verschiedenen anderen Foren bin ich mit
dem gleichen Nickname zu finden, falls mal
jemand Hilfe benötigt kann ich vielleicht dort
helfen.