Zaawansowane wyszukiwanie

Usterka Siemens EQ7 PLUS

pcedding23

Niedziela, 25. Luty 2018, 10:25 10

*

Poidło do kawy

Grupa: Mitglieder

Składki: 3

numer członkowski..: 32008

Członek od: 25.02.2018

Witaj droga społeczności,

Mój ekspres do kawy zawsze idzie do awarii, kiedy, na przykład, chcę zrobić latte macchiato on sprawia, że pianka z mleka i kiedy kawa powinna przyjść mówi awarii słychać jak coś dręczy w urządzeniu przed.
Jeśli włączysz maszynę i chce spłukać ten sam hałas czasami działa czasami idzie do awarii co to może być i można naprawić to samemu lub należy kochać profesjonalny prowadził niech!

HWS

Niedziela, 25. Luty 2018, 10:39 10

*

Ekspert

Składki: 1098

numer członkowski..: 24376

Członek od: 23.05.2014

Wyjmij jednostkę mostka. Włóż go na godzinę do ciepłej wody z odrobiną detergentu. Następnie dobrze spłukać pod kranem. Jeśli nie zniknie, to jest to silnik napędowy. Łożysko wału musi być ponownie nasmarowane. Nie jest to takie proste i czasochłonne. Więc to idzie Brueheinheit zbyt ciężkie w tej chwili.

C-SPINE

pcedding23

Niedziela, 25. Luty 2018, 10:43 10

*

Poidło do kawy

Mam już całkowicie wyczyszczony zaparzacz i wszystko jest gładkie normalna kawa crema ona robi bez problemów może to być zawór ceramiczny jest ?

HWS

Niedziela, 25. Luty 2018, 12:50 12

*

Ekspert

Składki: 1098

numer członkowski..: 24376

Członek od: 23.05.2014

Tak, może to być również zawór ceramiczny. Na górze znajdują się 3 ceramiczne dyski z odpowiednimi otworami, przez które przepływa woda. Na górze i na dole, przed wlotem i wylotem znajdują się gumowe wkładki z otworami, które mogą być w jakiś sposób zwapnione lub zatkane.

Wlać do zbiornika dobry odkamieniacz na bazie kwasu amidosulfonowego bez rozcieńczania i wyłączyć maszynę, gdy tylko roztwór wypłynie z przodu. Pozostawić do namoczenia na 3-4 godziny. Następnie kontynuować odkamienianie.
Jeśli nadal nie działa, to należy wymienić zawór ceramiczny. Starą można odkręcić, zdemontować i wyczyścić odpowiednim narzędziem. Ale są w nim dwa mikrowyłączniki, które często nie działają już prawidłowo. - Najlepiej byłoby włożyć nowy zawór.
HWS

pcedding23

Niedziela, 25. Luty 2018, 18:00 06

*

Poidło do kawy

Zauważyłam teraz, że gdy kaln'n'clean taca ociekowa jest jak najbardziej pełna czegoś, mimo że pod spodem jest pojemnik.

Hamero14

Wtorek, 27. Luty 2018, 20:48 08

*

Poidło do kawy

Składki: 9

numer członkowski..: 22931

Członek od: 25.12.2013

Taca ociekowa zapełnia się, ponieważ podczas czyszczenia i odkamieniania płyny przepuszczane są również przez "wnętrze" urządzenia. To jest normalne.
Wracając do początkowego problemu, dotyczącego dokuczliwego hałasu. Zaparzacz posiada czerwony, gumowy pierścień, który przechodzi wokół górnej części tłoka zaparzającego. Należy to lekko pokryć małym pędzelkiem i smarem silikonowym po każdym czyszczeniu w "wodzie do mycia naczyń". Następnie poluzować blokadę zaparzacza po jego wyjęciu i ręcznie przesuwać mechanizm, aż komora zaparzacza nasunie się na czerwony pierścień lub pierścień zniknie w komorze zaparzacza. Powinno to być możliwe bez większego wysiłku. Następnie należy przesunąć mechanizm w przeciwnym kierunku i doprowadzić zaparzacz do pierwotnej pozycji, gdzie można ponownie przesunąć czerwony suwak blokujący w lewo. (Zaparzacz jest wtedy ponownie zablokowany do montażu).
Jeśli chodzi o błąd "Zaparzanie zatrzymuje się po pobraniu pary (cappuccino)", to wydaje mi się, że ekspres jest zwapniony i woda nie "stygnie" na tyle szybko po pobraniu pary, aby powstała tylko gorąca woda, która jest potrzebna do pobrania kawy. Czujniki informują wtedy, że urządzenie jest "przegrzane", a następnie całkowicie przerywają proces parzenia.
Moim zaleceniem byłoby odkamienianie maszyny, w razie potrzeby 2-3 razy, aby naprawdę wypłukać wszystkie osady. Jeśli po tym nadal nie działa, napisz ponownie na forum. biggrin.gif

Gast_Kasper

Niedziela, 01. Grudzień 2019, 14:32 02

Unregistered

Mój eq7 właśnie przestał robić kawę, - kończy się ona w tacce ociekowej, - również po uruchomieniu ma przepuszczać trochę wody przez przednie rurki, ale słyszę tylko szum, wody nie ma.
Wymieniłem kilka lat temu zawór ceramiczny i wszystko było w porządku. Wymieniłem teraz zaparzacz, ale to nie pomogło, ten sam problem. Mogę

wydobyć

wodę z
rury parowej, bez problemu.
Czy uważasz, że to znowu zawór ceramiczny? Może powinienem spróbować sztuczki z celaningiem, o której wspominasz, obracając maszynę po tym, jak pierwsza woda

wypłynęła
z rur? Z
poważaniemKasper