Zaawansowane wyszukiwanie

Krupy EA 8000 - Kod błędu 9

Hobi

Niedziela, 27. Sierpień 2017, 11:48 11

*

Poidło do kawy

Grupa: Mitglieder

Składki: 2

numer członkowski..: 31001

Członek od: 27.08.2017

Witam wszystkich,

mój Krups EA 8000 idzie po włączeniu pierwszy raz w błąd 9, gdzie wszystkie cztery czerwone światła migają. W pewnym momencie, a więc po 20 - 30-krotnym wyłączeniu i włączeniu, maszyna jest gotowa do uruchomienia. Może się jednak zdarzyć, że proces parzenia zatrzyma się ponownie z błędem 9, dlatego zawsze zaczynam od 1-2 płukań. Jeśli to nastąpi, mogę przygotować praktycznie nieograniczoną ilość kawy, ponieważ błąd już nie występuje. Dopiero po ponownym schłodzeniu maszyny procedura rozpoczyna się od nowa.

Czy ktoś zna ten błąd i może mi pomóc? Bardzo dziękuję
, Hobi

yasir7729

Wtorek, 17. Październik 2017, 15:07 03

*

Poidło do kawy

Składki: 1

numer członkowski..: 31249

Członek od: 17.10.2017

Czy ktoś zna ten błąd i może mi pomóc? Dziękuję bardzo,

_______
pantofel do masażu pakistan

Mibra12   

Sobota, 21. Październik 2017, 14:06 02

*

Poidło do kawy

numer członkowski..: 31268

Członek od: 21.10.2017

Witam, miałem ten sam błąd, z EA 8025.

Wyczyść płaskie złącza (chyba 3 sztuki) na płytce sterującej i dociśnij je trochę do siebie, aby ponownie uzyskały prawidłowy styk. Wtedy błąd powinien zostać rozwiązany.

Kopfen

Środa, 01. Listopad 2017, 14:39 02

*

Poidło do kawy

Składki: 4

numer członkowski..: 31341

Członek od: 01.11.2017

Ja bym po prostu napisał do producenta

elupanov

Czwartek, 11. Marzec 2021, 12:22 12

*

Poidło do kawy

numer członkowski..: 43097

Członek od: 11.03.2021

W tym kodzie jeden lub oba zaciski od czujnika temperatury do zespołu hamulca są wylutowane. Dobrze wyczyść, przylutuj w wysokiej temperaturze, a następnie dokręć epoksydem.

Nicolas

Sobota, 27. Marzec 2021, 18:14 06

Unregistered

Witam, gdzie znajduje się czujnik temperatury? Mam ten sam problem

Gast_Rainer

Sobota, 24. Wrzesień 2022, 20:12 08

Unregistered

Czujnik znajduje się w przedniej części grupy zaparzającej i zazwyczaj jest zabezpieczony czarną gumą.
Gr.Rainer

Eric_du_67

Wtorek, 26. Grudzień 2023, 17:45 05

*

Poidło do kawy

Składki: 3

numer członkowski..: 70636

Członek od: 26.12.2023

Witam wszystkich,

Być może mam początki odpowiedzi na ten problem. Sam posiadam ekspres do kawy ziarnistej Krups, model EA81P870. Mam te same objawy, po uruchomieniu 4 czerwone lampki zaczynają migać w tym samym czasie, następnie słychać małe tykanie w środku (brzmi to trochę jak przekaźnik), a następnie nie mogę rozpocząć cyklu i oczywiście również błąd kodu 9.

Po wielu poszukiwaniach na You...be i na forach, natknąłem się na wyjaśnienie: problem z czujnikiem temperatury, do którego można uzyskać dostęp po zdjęciu przedniego panelu i który znajduje się za czarną pokrywą. Z pomocą różnych filmów udało mi się zdjąć górny panel, ten z tyłu i po bokach, a następnie zdjąłem przedni panel. Wtedy zauważyłem, że z czarnej pokrywy, o której wspomniałem wcześniej, wychodzą dwa białe kable, z których jeden poruszał się znacznie bardziej niż drugi. Kiedy zdjąłem małą czarną pokrywę, zdałem sobie sprawę, że jedna z dwóch wtyczek nie jest już na swoim miejscu. Przypuszczam, że z biegiem czasu i wibracjami, które występują wewnątrz takiej maszyny, ten terminal się poluzował (ale nie wiem, jak naprawdę został naprawiony, wygląda to jak nitowanie).

Wcześniej mówisz, że można to naprawić za pomocą lutowania ... Jestem sceptyczny co do tego, czy to naprawdę zadziała?

user posted image

user posted image

Z góry dzięki smile.gif

Eric

Eric_du_67

Czwartek, 28. Grudzień 2023, 18:57 06

*

Poidło do kawy

Składki: 3

numer członkowski..: 70636

Członek od: 26.12.2023

Witam wszystkich,

Udało mi się ponownie dopasować ten zacisk, po prostu go lutując.
Więc stąd wziął się błąd 9 i teraz znowu działa.

Te zaciski pasują do punktu lutowniczego, ale przy wibracjach emitowanych przez maszynę podczas pracy możliwe jest zerwanie lutowania, co musiało mieć miejsce w moim przypadku.

Eric

Alain

Środa, 30. Październik 2024, 17:34 05

Unregistered

Witam, mam ten sam problem, kiedy zdemontowałem moją maszynę, 2 końcówki nie były przymocowane do bloku, przypuszczam, że powinny być? czy to się dobrze lutuje? przypuszczam, że powinno być przylutowane cyną? dziękuję za odpowiedź.

Calum

Wtorek, 25. Marzec 2025, 22:32 10

Unregistered

Dzięki wszystkim w tym wątku, którzy uratowali maszynę przed złomem...

Byłem całkowicie zagubiony z przerywanymi czterema czerwonymi lampkami błędów, w końcu znalazłem kod błędu 9 i zlokalizowałem zakładkę czujnika temperatury, która się odłamała.

Użyłem zwykłego lutu cynowego do ponownego przylutowania go w wysokiej temperaturze. Można zweryfikować czujnik za pomocą multimetru w trybie omowym, który pokazuje rezystancję między zaciskami.

Wspomnę tylko, że to dobry czas na wyczyszczenie i wymianę trzech głównych uszczelek na grupie zaparzającej.

Od tego czasu wszystko działa dobrze, więc wszyscy znów są bardzo zadowoleni z kawy. cool.gif