Witam wszystkich,
Być może mam początki odpowiedzi na ten problem. Sam posiadam ekspres do kawy ziarnistej Krups, model EA81P870. Mam te same objawy, po uruchomieniu 4 czerwone lampki zaczynają migać w tym samym czasie, następnie słychać małe tykanie w środku (brzmi to trochę jak przekaźnik), a następnie nie mogę rozpocząć cyklu i oczywiście również błąd kodu 9.
Po wielu poszukiwaniach na You...be i na forach, natknąłem się na wyjaśnienie: problem z czujnikiem temperatury, do którego można uzyskać dostęp po zdjęciu przedniego panelu i który znajduje się za czarną pokrywą. Z pomocą różnych filmów udało mi się zdjąć górny panel, ten z tyłu i po bokach, a następnie zdjąłem przedni panel. Wtedy zauważyłem, że z czarnej pokrywy, o której wspomniałem wcześniej, wychodzą dwa białe kable, z których jeden poruszał się znacznie bardziej niż drugi. Kiedy zdjąłem małą czarną pokrywę, zdałem sobie sprawę, że jedna z dwóch wtyczek nie jest już na swoim miejscu. Przypuszczam, że z biegiem czasu i wibracjami, które występują wewnątrz takiej maszyny, ten terminal się poluzował (ale nie wiem, jak naprawdę został naprawiony, wygląda to jak nitowanie).
Wcześniej mówisz, że można to naprawić za pomocą lutowania ... Jestem sceptyczny co do tego, czy to naprawdę zadziała?

Z góry dzięki 
Eric
blisko
Podziel się tym stanowiskiem: