Zaawansowane wyszukiwanie

Delonghi 23.420SW gówno, za mało kawy

Maszyna pęka i traci wodę

Reini-Kaffee

Czwartek, 28. Styczeń 2016, 10:54 10

*

Poidło do kawy

Grupa: Mitglieder

Składki: 5

numer członkowski..: 28238

Członek od: 28.01.2016

Witaj!

Mam piekarnik DeLonghi ECAM 23.420SW - użyto go już ponad 7 100 razy. Od pewnego czasu pęka podczas pobierania wody. Jest to słyszalne już podczas płukania. Trzeszczy również podczas parzenia kawy. Mówimy tu o dźwięku pękania, który słychać tuż przed rozpoczęciem przepływu wody. W każdym razie pęka ona tylko wtedy, gdy woda przelewa się przez wylewkę kawy. Jeśli woda przepływa przez dyszę pary, nic nie słychać. Można zauważyć, że wylewka wody na krótko zatrzymuje się po usłyszeniu trzasku. Zobacz film poniżej.

Od niedawna pojawił się kolejny problem. Niewystarczająca ilość kawy trafia do filiżanki, ponieważ część wody spływa do tacki ociekowej. Woda wypływa z wylewki po lewej stronie, patrząc od przodu. Po krótkim czasie filiżanka jest zawsze pełna. Wcześniej z pewnością tak nie było. Tutaj nagrałem też film.

Film Crack:

Film - woda spływa do tacki ociekowej:

Czy ktoś może mi powiedzieć, co jest przyczyną tych problemów? Próbowałem już odkamieniania, także przez wylewkę kawy, ale bez powodzenia.

Bardzo dziękuję
! Reini-KaffeeDeLonghi
23.420SW

--------------------
Vielen Dank!
Reini-Kaffee
Delonghi 23.420SW

Reini-Kaffee

Czwartek, 28. Styczeń 2016, 16:20 04

*

Poidło do kawy

Grupa: Mitglieder

Składki: 5

numer członkowski..: 28238

Członek od: 28.01.2016

Witaj na forum!

Po raz kolejny przejrzałem maszynę i rozebrałem ją na części. Wiem też teraz, skąd bierze się woda. W każdym razie biegnie on do czarnej sztywnej rury, która jest dołączona do jednostki pary, a następnie wychodzi przez tackę ociekową z przodu po lewej stronie. Na tej sztywnej rurze nie ma żadnej uszczelki - jest to oczywiście system bezciśnieniowy, ale na zewnątrz osadza się kamień. Więc raz tam przecieka. Zobacz duże zdjęcie - widać na nim okruchy limonki.

Wąż biegnący do sztywnej rury rozpoczyna się od górnej jednostki zaparzającej. Mały obrazek - biały wąż ciśnieniowy odprowadza wodę i ostatecznie spływa ona do tacki ociekowej na dole po lewej stronie.
Na górnej jednostce zaparzającej znajdują się 2 elementy. Ten z białym przewodem ciśnieniowym, a nieco poniżej niego szary moduł ze sprężyną. Moje pytanie brzmi teraz: co należy wymienić w tym miejscu i jakie są nazwy części! Czy może lepiej od razu wymienić górną jednostkę zaparzania? Dzięki!

Może ktoś z moderatorów przeniesie mój post na forum o naprawach

.

Popełniłem błąd... dzięki!

Załączony obrazek

--------------------
Vielen Dank!
Reini-Kaffee
Delonghi 23.420SW

Reini-Kaffee

Czwartek, 28. Styczeń 2016, 16:21 04

*

Poidło do kawy