Zaawansowane wyszukiwanie

Clean Krups EA 8000

Gast_Judith

Wtorek, 10. Marzec 2015, 14:32 02

Unregistered

Witam wszystkich,

Od połowy stycznia mamy nasz ekspres do kawy Krups EA 8000 i powoli zadajemy sobie pytanie, kiedy zapali się lampa czyszcząca?! Pierwsze użycie ma miejsce już prawie 2 miesiące temu i myślę, że nadszedł czas na sprzątanie tabletkami itp.
Program czyszczenia najwyraźniej nie może być uruchomiony bez
zapalenia się lampy...
Kto z Państwa ma taką samą lub podobną maszynę i zna normalny cykl czyszczenia? Czy urządzenie oblicza to w zależności od ilości kawy lub czasu, czy...? A może nasza lampa czyszcząca
po prostu nie
działa
?
Dzięki za
pomoc! Witaj
,
Judith.

Martin (Hobbytechniker)

Wtorek, 10. Marzec 2015, 14:48 02

*

Ekspert

Grupa: Mitglieder

Składki: 1382

numer członkowski..: 22501

Członek od: 20.11.2013

Co mówi instrukcja obsługi na ten temat...? Spójrzcie tam.

Automatyczny cykl czyszczenia jest obliczany w zależności od ilości fusów z kawy.

Martin (Hobbytechniker)

Wtorek, 10. Marzec 2015, 14:55 02

*

Ekspert

W załączeniu znajduje się wyciąg z instrukcji obsługi:

Program urządzenia wskazuje na wyświetlaczu, kiedy należy przeprowadzić program czyszczenia. Dzieje się tak po około 360 przygotowaniach. Do przeprowadzenia programu czyszczenia potrzebny jest pojemnik o pojemności 0,6 litra mieszczący się pod wylewką do kawy oraz pastylka czyszcząca KRUPS (XS 3000). Automatyczny program czyszczenia składa
się
z

3

faz: jednego cyklu czyszczenia i

dwóch cykli płukania

. Program trwa około 20 minut.
Info:

Taki cykl czyszczenia można uruchomić

w dowolnym momencie w menu "

K
onserwacja/Oczyszczanie"

, niezależnie od komunikatu instrumentu

.

Guest

Wtorek, 10. Marzec 2015, 15:05 03

Unregistered

Ok, dzięki za informację! najwidoczniej powinienem poszukać w Google pisemnej instrukcji obsługi...moje urządzenie miało tylko instrukcję obrazkową.
Zdjęcia pokazywały tylko, które klawisze należy nacisnąć, gdy świeci się lampka czyszcząca, ale oczywiście jest coś bardziej szczegółowego... a ja już przeklinałem, co to za obrazowe gówno ma być
rolleyes.gif

Martin (Hobbytechniker)

Wtorek, 10. Marzec 2015, 15:23 03

*

Ekspert

Po prostu google. Podręcznik jest nawet tutaj, na forum.

Ale jak już mówiłem, najwidoczniej sprzątanie nie jest jeszcze należne.

Gast_Judith

Wtorek, 10. Marzec 2015, 15:25 03

Unregistered

Tak więc, był teraz na stronie Krups i podręcznik cytowany przez Martina jest z Krups EA 82XX, nowszej wersji z wyświetlaczem. Mój Krups EA8000 nie posiada wyświetlacza, więc nie mogę "uruchomić takiego cyklu czyszczenia w dowolnym momencie w menu "Konserwacja/czyszczenie" niezależnie od komunikatu urządzenia". Niestety...
Ale myślę, że około 360 preparatów do czassmile.gifu
sprzątania zmieści się na mojej maszynie i na pewno nie są one jeszcze osiągalne. Więc poczekaj i zobacz i napij się kawy
Dla mojego ekspresu do kawy jest naprawdę tylko ta głupia instrukcja obra
zkowa mad.gif

Martin (Hobbytechniker)

Wtorek, 10. Marzec 2015, 15:50 03

*

Ekspert

Ja też dopiero co spojrzałem... Wierzę, że czyszczenie i odkamienianie jest automatyczne tylko z twoim urządzeniem.

Ale proszę spróbować wcisnąć przycisk spłukiwania na kilka sekund po włączeniu urządzenia, aby sprawdzić, czy można dostać się do menu.

Guest

Wtorek, 10. Marzec 2015, 16:58 04

Unregistered

Po jednokrotnym naciśnięciu przycisku płukania, wylewka kawy jest płukana (ok. 50 ml wody). Po dłuższym naciśnięciu przycisku spieniacz mleka jest płukany (ok. 300 ml wody). Jeśli wszystko idzie bardzo szybko (maks. 1 min.), nie może to być automatyczne czyszczenie, które zgodnie z instrukcją trwa 10-15 minut.

Zadzwonię tylko do Krupsa i zapytam, czy jest jeszcze jedna sztuczka lub czy czyszczenie jest możliwe tylko wtedy, gdy lampa jest włączona.

Dzięki szczegółowej instrukcji obsługi Krupsa EA 82XX mogę teraz lepiej zrozumieć, co oznaczają zdjęcia w instrukcji obsługi EA8000 ... i wydaje mi się, że niektóre rzeczy są stosunkowo identyczne.

Jak często czyścisz swoje ekspresy do kawy? Trochę się spóźniłem po 360 sprawach... zwłaszcza jeśli masz około 4 filiżanek dziennie, jak my, więc wypełniasz swoje 360 tylko co 3 miesiące.

rudi-03

Wtorek, 10. Marzec 2015, 20:03 08

*

Ekspert

Składki: 1357

numer członkowski..: 17460

Członek od: 16.09.2012

Najlepszą rzeczą do zrobienia jest pobranie BDA dla XP7200. Model EA8000 jest bezpośrednim następcą.
W przypadku modeli bez wyświetlacza program czyszczenia można uruchomić tylko po wyświetleniu monitu. Program do odkamieniania we wszystkich modelach można uruchomić tylko po wyświetleniu monitu.

--------------------
Gruß Rudi

Tom Stein

Piątek, 07. Grudzień 2018, 11:34 11

Unregistered

Również u nas program sprzątania rozpoczyna się tylko nieregularnie: pierwszy raz po ok. 900 pokryciach po 2,5 miesiąca, drugi raz po ok. 1200 pokryciach po 1 kolejnym miesiącu, teraz mamy już nieco ponad 2000 pokryć po 2 kolejnych miesiącach. Wydaje mi się, że maszyna ma dziwactwo! ohmy.gif Zgodnie z wydrukowaną instrukcją obsługi czyszczenie jest konieczne około co 300 okładek.
To rażący błąd, jeśli programu czyszczenia nie można uruchomić ręcznie, ponieważ tabletki czyszczące są (przynajmniej od zewnętrznych dostawców) dość tanie, ale szlifierka nie może być czyszczona bez narzędzi lub programu czyszczenia!