Zaawansowane wyszukiwanie

Siemens EQ.5, proces szlifowania - następnie "pociągnij piankę"

Naprawa Siemens EQ5

BenJO

Wtorek, 19. Sierpień 2014, 13:27 01

*

Poidło do kawy

Grupa: Mitglieder

Składki: 10

numer członkowski..: 24920

Członek od: 19.08.2014

Witajcie wszyscy,

mają problem z naszym EQ.5.

Niestety, wkrótce po wygaśnięciu gwarancji, urządzenie może być używane tylko do pobierania gorącej wody.

do obrazu błędu
: Kawa jest mielona, kawa
jest tłoczona, woda jest wciągana i wtłaczana do zaparzacza...

potem

pompowanie staje się coraz cichsze, wydaje się, że zaparzacz zmaga się z trudnościami.
Proces warzenia kończy się komunikatem "Proszę narysować pianę" i wrzucić proszek do pojemnika na wytłoki. Po
pociągnięciu pianki system jest ponownie napełniany. Moje wcześniejsze próby
:- kompletny pojemnik z gorącą wodą
przeciągnięty przez maszynę, bez żadnych problemów -

usunięto okładziny zewnętrzne. Przełącznik magnetyczny do

pojemnika na wodę "bypassed". -

Jednostka piwowarska

wypróbowana

w

innej maszynie, pracuje 1A-

moc szlifowania

"ustawiona" na zgrubną, niestety
nie wydaje się to być spowodowane jednym z "prostych" problemów
...
Jestem stosunkowo nowy w świecie ekspresów do kawy, ale chciałbym naprawić ekspres, techniczne
zrozumienie jest dostępne...
Mam nadzieję, że ktoś może mi tu pomóc, albo dać mi wskazówkę, która część
może być.

Nie chcą zamawiać maszyny w pojedynczych częściach i "próbować" kawałek po kawałku, który element powoduje zachowanie...

GreetzBenJO

kaffeechris

Wtorek, 19. Sierpień 2014, 18:51 06

*

Ekspert

Grupa: Moderatoren

Składki: 2077

numer członkowski..: 24425

Członek od: 29.05.2014

Teraz, gdy blok piwowarski pracuje w innej MWIP, mogę sobie wyobrazić, że wlot do bloku piwowarskiego jest zablokowany przez system wtyczek. Więc, zdejmij węże i włóż je do odkamieniacza (tak bym zrobił
). Wada jest blisko i nie potrzebujesz więcej niż dobrego
oka.

MfG Chris

--------------------
Alles ist Wiederverwertbar, sogar diese Buchstaben.
Keine Anfragen oder Hilfe, über E-Mail.

GlobalPlayer

Wtorek, 19. Sierpień 2014, 20:01 08

*

Koneserzy kawy

Składki: 56

numer członkowski..: 24478

Członek od: 08.06.2014

Włożyć odpowiedni wąż lub słomkę do złącza wylotowego w ścianie środkowej, gdzie grupa piwowarska zwykle cumuje.
Dmuchnij w niego! Chyba wąż od złącza do wylotu jest zablokowany.

Pozdrowienia, GP

quixony

Środa, 20. Sierpień 2014, 16:14 04

*

Poidło do kawy

Składki: 19

numer członkowski..: 16665

Członek od: 26.06.2012

Moim zdaniem, musi to być połączenie pomiędzy pompą wodną a grupą piwowarską. Jeśli pompa wytwarza zbyt wysokie ciśnienie, a to staje się zbyt duże, wyłącza się i aby zwolnić ciśnienie należy otworzyć dopływ wody (alternatywne wyjście pompy). Wygląda na to, że jest zatkany, więc ciśnienie wciąż rośnie. Ale jest to bardzo trudne do osiągnięcia i cały demontaż tego urządzenia byłby konieczny.

Może sprzątanie byłoby możliwością ominięcia normalnego programu. Ale to tylko pomysł.

--------------------
Stolzer Besitzer einer Siemens EQ5

KaffeGuru

Czwartek, 11. Wrzesień 2014, 21:32 09

Unregistered

Witam
, miałem ten sam problem. Pianki wyciągają na co drugi kubek. Więc piwowarstwo na zewnątrz. Nierdzewna płyta piwowarska usunięta przy 3 śrubach (jeśli jesteś ostrożny). Płytka z przodu z jedną śrubą poluzowaną i odpowiednio wyczyszczoną. Wydmuchiwane kanały i oto, maszyna jest teraz znacznie łatwiejsza w obsłudze. hth,Guido
cool.gif

Martin (Hobbytechniker)

Piątek, 12. Wrzesień 2014, 10:06 10

*

Ekspert

Składki: 1382

numer członkowski..: 22501

Członek od: 20.11.2013

Zasadniczo mogą wystąpić następujące błędy:

Zatkany zespół piwowarski: Wyczyścić kanały w zespole piwowarskim.

Zawór wielofunkcyjny w niewłaściwym położeniu: Wymienić mikroprzełącznik, pęknięty przewód, wymienić zawór wielofunkcyjny.

Przepływomierz zabrudzony lub uszkodzony: oczyścić/wymienić.

W przypadku urządzeń Siemens EQ/ Bosch Verobar, uszkodzenia/zablokowanie zaparzacza są zazwyczaj przyczyną

GlobalPlayer

Środa, 01. Październik 2014, 07:59 07

*

Koneserzy kawy

Składki: 56

numer członkowski..: 24478

Członek od: 08.06.2014

@ quixonydPompa nie może się wyłączyć z powodu nadciśnienia, maszyna nie posiada odpowiednich czujników. Tylko przepływomierz może wykryć, że pompa przestaje pompować, a następnie nie dostarcza już impulsów do elektroniki.
W
tym przypadku maszyna sygnalizuje "Zbiornik wody kontrolnej". @coffee
guruHe has
already excluded the
brewing group
, it works perfectly in another machine. @Martin zaparzacz
może być wyłączony
, działa w innej maszynie, tak samo jak

przepływomierz

, zasilanie w wodę.

EQ.5 nie posiada zaworu wielofunkcyjnego, a przynajmniej nie

elektronicznego z silnikiem i mikroprzełącznikiem

.

Ale w rzeczywistości ten zawór jest jedną z dwóch możliwych przyczyn, które
pozostały.
Ale domyślam się, że połączenie z gniazdka grupy p
iwowarskiej do dystrybutora gniazdka jest

już

sprawdzone?
Pozdrowienia, GP

Gast_BenJO

Poniedziałek, 16. Luty 2015, 12:51 12

Unregistered

Mahlzei razem,

niestety nie mogłem kontynuować mojego "projektu" z powodu dłuższego pobytu w szpitalu... Teraz wracam do naprawiania problemu, a raczej do próby jego rozwiązania. biggrin.gifWracając do tematu: zdemontowałem pompę i przepływomierz oraz sprawdziłem węże. W wężu od przepływomierza do pompy było coś, co można było rozwiązać/usunąć, ale nie można było spróbować rozwiązać problemu (do czego służy redukcja wężu?) Wąż ciśnieniowo-fabrykatowy, który przechodzi od pompy do "prętów grzewczych" (lub jak się nazywa część?) nie wydaje się mieć żadnych zatorów/zanieczyszczeń... Następnym krokiem będzie to urządzenie grzewcze... Czy to może być złoże wapna w tym urządzeniu? Czy kiedykolwiek na to wpadłeś? Do tematycznego rozdzielacza wylotowego: Jak rozdzielić urządzenie lub najlepiej podłączyć je do poszczególnych rozdzielaczy? Czy najpierw należy zdemontować cały suport, aby móc go zdemontować, czy też jest to możliwe również z "otwartym sercem"? Co dokładnie wink.gifoznacza zastawka wielofunkcyjna? Okrągła głowica na pompie, z wylotami? To naprawdę wspaniałe, jak wiele opinii masz tutaj, jestem naprawdę podekscytowany tobą biggrin.gifMfGBenJO

kaffeechris

Poniedziałek, 16. Luty 2015, 20:04 08

*

Ekspert

Grupa: Moderatoren

Składki: 2077

numer członkowski..: 24425

Członek od: 29.05.2014

Wielozawór otrzymuje ciepłą wodę z podgrzewacza przepływowego (DLH), a następnie wpływa do grupy piwowarskiej lub, w przypadku wody ciepłej, po zakończeniu pokrywy, dołącza się do niego kolejny wąż spustowy, aby odprowadzić z niego wodę, która jeszcze stoi.
Jak już opisałem w innym artykule, problem jest różnorodny, ale przy odrobinie ambicji można zdiagnozować winowajcę
.

M.E. główny problem leży w grupie piwowarskiej (brewhead).

W

przypadku dwóch tabletek czyszczących można je zazwyczaj

wyeliminować.

MfG Chris

--------------------
Alles ist Wiederverwertbar, sogar diese Buchstaben.
Keine Anfragen oder Hilfe, über E-Mail.

BenJO

Czwartek, 19. Marzec 2015, 15:16 03

*

Poidło do kawy

Witam wszystkich,

Usunąłem teraz obieg wody po warzelniku i namoczyłem/płukałem go. Wąż
za korkiem kątowym, który kończy się w rozdzielaczu wylotowym, jest lekko brązowawy
, ale to nie może tak bardzo utrudniać picia kawy. Po
namoczeniu/płukaniu dystrybutora wylotowego usunięto część "powłoki kawowej", która
została znaleziona
jako małe talerze
w wannie z wodą/ocerem.
Niestety, pojawia się jednak ten sam obraz błędu. Rysowanie kawy, bezpośrednio
po włączeniu, nadal nie jest możliwe...
Jeśli teraz zrobię kawę sproszkowaną bez proszku, tzn. poczuję cykl kawowy, po 1-2 krotnym "bezczynności" mogę narysować kawę zawierającą ziarna lub proszek. Czasami także dwa, ale najpóźniej wtedy
przychodzi "Proszę narysować więcej pianki"... I gra zaczyna się znowu od początku.
Zdemontowałem już głowicę piwowarską z jednostki piwowarskiej (sito jest odkręcane stosunkowo szybko) i
oczyściłem ją, jak na razie jest stosunkowo czysta.
Próbowałem również ponownie wypróbować jednostkę piwowarską z innego EQ5, niestety z dokładnie takim samym schematem błędu.
Powoli
jestem bezradny... droga do
browaru
wydaje się być w porządku, problemy zaczynają się dopiero po tym. Ale po prostu nie mogę
zlokalizować
problemu
.
Czy ktoś jeszcze ma
jakiś pomysł?! Pozdrów BenJO.

Martin (Hobbytechniker)

Czwartek, 19. Marzec 2015, 19:41 07

*

Ekspert

Składki: 1382

numer członkowski..: 22501

Członek od: 20.11.2013

Próbowałeś nowego przepływomierza...? Czasami samo czyszczenie nie pomaga.

HWS

Sobota, 21. Marzec 2015, 09:29 09

*

Ekspert

Składki: 1098

numer członkowski..: 24376

Członek od: 23.05.2014

Dzień dobry,

to brzmi dla mnie jak problem z wielofunkcyjnym zaworem. Wymieniłem elektroniczny wielozawór w dodatkowej klasie EQ 5. Ale na tej maszynie, jak już mówiłem, jest mechaniczna. Prawdopodobnie znajduje się za przednią ścianą przed spieniaczem mleka.
Usunąłbym ten ceramiczny zawór, zdemontowałbym go i dokładnie wyczyścił.
Uważaj
przy demontażu
, aby w ten
sam sposób
poskładać go z powrotem.
MfG Kręgosłup szyjny

BenJO

Poniedziałek, 23. Marzec 2015, 09:56 09

*

Poidło do kawy

Pospacerujcie razem,

@Martin, Flowmeter jest zamówiony i powinien przyjechać dzisiaj. Chociaż byłbym bardzo zaskoczony, gdyby to rozwiązało problem. Normalna osłona ciepłej wody działa bez problemów.

@HWSCan objaśniasz
bardziej szczegółowo zawór wielo
stopniowy?

Zaparzacz przechodzi przez ścianę działową przez kątową "wtyczkę" na wąż, który następnie kończy się bezpośrednio w rozdzielaczu do kawy. Nie ma żadnego elementu pomiędzy nimi.

Jak może to wpłynąć na obieg kawy i jak najlepiej dostać się do części, aby móc ją zdemontować (zdjąć przód lub użyć odpowiedniej pokrywy)?

Będę

cię informował na bieżąco...

MfGBenJO

HWS

Poniedziałek, 23. Marzec 2015, 19:19 07

*

Ekspert

Dobry wieczór,

możesz sprawdzić, który jest numerem E tego urządzenia. Żebyś wiedział, czy to naprawdę jest zawór mechaniczny czy elektryczny?
Numer znajduje się na tabliczce znamion
owej.
HWS

HWS

Poniedziałek, 23. Marzec 2015, 21:01 09

*

Ekspert

Jednostka piwowarska posiada również przyłącze wlotowe. W tym doku znajduje się ten ceramiczny zawór po drugiej stronie środkowej ściany. Więc najpierw należy usunąć ścianę boczną, na której znajduje się zbiornik, po usunięciu tylnej ściany. Ten zawór musi być widoczny. Do nagrzewnicy przepływowej podłącza się ją za pomocą teflonowej rurki, a na wylocie podłącza się ją do zaparzacza poprzez przegrodę. Należy zdemontować ten zawór, sprawdzić i wyczyścić dyski i uszczelki wewnątrz, a także otwory. Ale te części muszą być ponownie zmontowane dokładnie tak, jak były.

HWS

Seite 12