Zaawansowane wyszukiwanie

Willa Spidem miele się przez/nie więcej

Mikroprzełącznik już wymieniony

Gast_Fridolin

Środa, 30. Lipiec 2014, 15:55 03

Unregistered

ponownie na Saecoforum, gdyż w dużej mierze ma identyczną budowę.

Witam wszystkich,

mój ukochany Spidem Villa po 7 latach bezawaryjnej pracy po raz pierwszy sprawia mi problemy:

*nagle młynek uruchomił się na 20 sekund, po czym dioda statusu zapaliła się na czerwono

Dzięki Waszej pomocy na forum natrafiłem na mikroprzełącznik dozowania kawy mielonej, wymieniłem go na nowy (mimo, że nie było na nim zmielonej kawy), a w międzyczasie rozebrałem również młynek, bardzo dokładnie go wyczyściłem i ponownie zamontowałem. Jak na razie bez powodzenia.

Villa miele sama, nie mieląc tak naprawdę (brak zmielonej kawy w dozowniku czy gdziekolwiek indziej) i po 20 sekundach przełącza się na error. Ostatnio pojawił się też trudny do opisania lekki "elektryczny zapach".

Co na to eksperci Spidem? Czy problem mógłby rozwiązać nowy młynek lub po prostu precyzyjne dostrojenie młynka? Nie chcę kupować nowego młynka za niecałe 60 zł, który potem też nic nie robi.

Proszę, pomóżcie mi - moje serce jest mocno związane z tym urządzeniem.

Jeśli potrzebujecie więcej informacji, dajcie mi znać.

Z wyrazami szacunku,

Twój, Fridolin rolleyes.gif

Kaffeeplanet

Sobota, 02. Sierpień 2014, 06:28 06

*

Ekspert

Grupa: Mitglieder

Składki: 1572

numer członkowski..: 3017

Członek od: 07.11.2008

brak zmielonej kawy w dozowniku lub w innym miejscu
ale to źle, sprawdź drogę od młynka do komory dozownika.

--------------------
Alle Tips und Hinweise erfolgen nach bestem Wissen - die Verantwortung trägt jedoch der Ausführende.
Daher bitte lieber einmal zu viel als einmal zu wenig fragen.

Vor allen manuellen Arbeiten am Gerät den Netzstecker ziehen !

Kaffridolin

Poniedziałek, 04. Sierpień 2014, 08:48 08

*

Poidło do kawy

Grupa: Mitglieder

Składki: 2

numer członkowski..: 24784

Członek od: 31.07.2014

Witaj Kaffeeplanet,

na forum ogólnym też już zadałem to pytanie: Spidem Villa już nie miele/przechodzi

Może trzeba by było zamknąć wątek.

W każdym razie między młynkiem a komorą dozowania nie ma zbyt wiele, wyrzutnik młynka bezpośrednio do niej przylega, mogę też przesunąć wylot elektromagnesu/komory.

W międzyczasie jednak pomajstrowałem trochę przy samym młynku (patrz inny wątek) i muszę jeszcze raz przyjrzeć się temu, jak mogę go złożyć z powrotem do kupy, żeby wytrzymał proces mielenia... huh.gif

Czy istnieją jakieś ilustrowane instrukcje ponownego złożenia młynka w willi Saeco/Spidem?

Z wyrazami szacunku,
Friodlin