Zaawansowane wyszukiwanie

Willa Spidem miele się przez/nie więcej

Mikrowyłącznik dozujący już wymieniony

Gast_Fridolin

Środa, 30. Lipiec 2014, 13:21 01

Unregistered

Witajcie wszyscy,

mój ukochany Spidem Villa jest zmartwiony po raz pierwszy po 7 latach bezbłędnego biegu:

*Suddenly the grinder run for 20 seconds, followed by a red light of the status LED

Dzięki Waszej pomocy na forum znalazłem mikroprzełącznik dozowania fusów kawy, wymieniłem go na nowy (choć nie było na nim fusów kawy), a w międzyczasie zdemontowałem również młynek, wyczyściłem go dokładnie i zainstalowałem ponownie. Na razie bez powodzenia.

Willa miele jeden bez naprawdę mielenia (brak mielonej kawy w dozowniku lub gdzie indziej) i przełącza się na błąd po 20 sekundach. Ostatnim razem był lekki "elektryczny zapach", który trudno opisać.

Co mówią eksperci Spidem? Czy problem może być rozwiązany przez nową szlifierkę, czy tylko szlifierkę do precyzyjnego strojenia? Nie chcę kupować nowej szlifierki za niespełna 60 olejów, co też nie pomaga.

Proszę mi pomóc - moje serce jest w tym kawałku technologii.

Jeśli potrzebują Państwo dalszych informacji, proszę się ze mną skontaktować.

Do widzenia,

Twoja Fridolina rolleyes.gif

kaffeechris

Czwartek, 31. Lipiec 2014, 00:01 12

*

Ekspert

Grupa: Moderatoren

Składki: 2077

numer członkowski..: 24425

Członek od: 29.05.2014

Mhhh z fasolą, czy sprawdziłeś też, czy wewnętrzna ściernica się obraca?
Używane szlifierki
są nadal
dostępne
.

MfG Chris

--------------------
Alles ist Wiederverwertbar, sogar diese Buchstaben.
Keine Anfragen oder Hilfe, über E-Mail.

Gast_Fridolin

Czwartek, 31. Lipiec 2014, 09:14 09

Unregistered

Witaj, Chris,

Dzięki za wskazówkę. Rzucałem na nią fasolką i nie odważyłem się zbliżyć, gdy włączono zasilanie.

Potem pozwolę mu wyschnąć i zgłoszę się tutaj.

Witam,

Fridolin

kaffeechris

Czwartek, 31. Lipiec 2014, 13:54 01

*

Ekspert

Grupa: Moderatoren

Składki: 2077

numer członkowski..: 24425

Członek od: 29.05.2014

laugh.gif
Więc możesz włożyć do niego kilka fasolek
, o ile widzisz
wewnętrzne
koło.

Zawsze bierz bardzo mały kubek i wlewaj go od czasu do czasu podczas szlifowania

.

Jeśli wewnętrzne koło już się nie obraca, między silnikiem a kamieniem młyńskim jest coś wadliwego

.

Mfg Chris

--------------------
Alles ist Wiederverwertbar, sogar diese Buchstaben.
Keine Anfragen oder Hilfe, über E-Mail.

Kaffridolin

Piątek, 01. Sierpień 2014, 11:26 11

*

Poidło do kawy

Grupa: Mitglieder

Składki: 2

numer członkowski..: 24784

Członek od: 31.07.2014

Witaj Chris, uśmiechając się razem

i jeszcze raz dziękuję za wskazówki. Miejmy nadzieję, że nie pomyliłem szlifierki z nieoptymalnym rzemiosłem - przynajmniej przegapiłem jedną z trzech kulek młyńskich do przeciwciśnienia, a śruba młyńska nie była dokręcona (wystarczająco). Ruch próbuje się szlifować, ale potem odkręca się śrubę młyńską i po kilku sekundach biała plastikowa spirala poluzuje się.

Czy powinienem szukać zamiennika, czy nowej maszyny? Oczywiście rozwój nie zatrzymał się tam w ciągu ostatnich lat.

z wyrazami szacunku
, Fridolinie