Witam,
temat jest nieco starszy, ale teraz mam ten sam problem z moim Siemensem EQ5 (TE506) Maszyna zawsze chciała, aby zaparzacz był czyszczony. Tło wydaje mi się logiczne. Jeśli BU jest zbyt ciężki, silnik nie zdąży się podnieść. Dlatego kupiłem sobie po 5 latach nowy BU (Amazonka za 55€)Niestety nie pomogło to tak jak tu napisano. Ponieważ stary i tak wyglądał na trochę zabrudzonego po 5 latach, nie chciałem po prostu zmienić o-ringów. Somalijskie stawy płytowe dźwigni kolanowej są dość obciążone. Myślałem, że nowy nie będzie bolał. Ten też idzie w górę lżejszy i gładszy. Za pomocą menu serwisowego maszyny (patrz poniżej) można ręcznie przesuwać BU w górę/dół. Można również sprawdzić czujniki (mikroprzełączniki). If BU down down = 1 / up = 0;If BU up should be down = 0 / Up = 1With me both were on 0 and optically the BU was up. Więc maszyna została zdemontowana i wymieniona. Teraz maszyna uruchamia ponownie
instrukcję demontażu i serwisu Siemens EQ5 (może komuś pomoże), ponieważ nie znalazłem nic w dodatku ... Otwórz maszynę Siemens TE506 EQ5 Machinea)Wyciągnij wszystkie części
Szuflada proszkowa jest zabezpieczona małym "zaczepem" na dole po lewej stronie. Wypchnij ją do góry i wyciągnij szufladę proszkową)Wykręć 2 śruby po stronie zbiornika na wodę na górzeRemontuj pokrywę strony zbiornika na wodę. Pod spodem poluzować wszystkie zaczepy od tyłu do przodu. Odciągnąć pokrywę na bok, na środku przodu znajduje się zaczep, który się wyłamał. Zdjąć wąż do zbiornika na wodę.
d) Zdjąć tylną pokrywę. Jeśli brakuje strony wody, należy otworzyć zaczepy
tylko na dole i podnieść pokrywę na dole, a następnie popchnąć ją do góry. Z
boku zaparzacza znajdują się dwa górne haki "zapadkowe", które należy przesunąć do góry.
e)Zdjąć pokrywę zaparzacza. Otworzyć zaczepy na dole od tyłu do przodu.
f)Zdjąć pojemnik na fasolę. Teoretycznie pojemnik należy docisnąć do siebie tak, aby 3 zaczepy zostały wypuszczone. W moim przypadku wszystkie 3 są zerwane. g)Zdejmij górną pokrywę zabezpieczoną kilkoma zaczepami.
h)Na górze znajduje się rodzaj ramki. Jest to również zabezpieczone połowami. W
tylnej części znajdują się 4 zakładki, które muszą być wygięte. Następnie z przodu 2 ukryte zaczepy.
i)Zdjąć
przednią pokrywę. 3 zaczepy na dole i jeden na górze po lewej stronie (od przodu).
Pokrywa nie może być całkowicie zdjęta z powodu wylewu kawy, teraz wisi luźno. Udało mi się
wyjąć wylewkę kawy (8 zatrzasków na plecach), ale część, która przesuwa się w górę i w dół nadal tam jest
. Odkręć
jedną śrubę z tyłu, a następnie przesuń dolną część do przodu i wyjmij ją.
k)Od strony wody, poluzuj 4 śruby z przodu/tyłu i w górę/dół. Z przodu dolna jest ukryta za kablami.
l)Teraz można rozsuwać części ramy.
m)Silnik BU i ceramiczny zawór są montowane po 3 śruby od strony BU.
Odkręć te 6 śrub. Przesunąć
zawór ceramiczny na bok i wyciągnąć silnik BU.
n)Otworzyć obudowę silnika, różne zaczepy. Potem zdejmij koło zębate, jest tylko tam. Teraz widać dwa mikrołączniki.
o)Złóż w odwrotnej kolejności. Menu serwisowe: "Wył."
i "Para" wciśnięte podczas włączania zasilania - to jasne: reset
fabryczny "Start" i "Para"
oraz dodatkowo zasobnik na zewnątrz: mniej znany - uruchamia tryb demonstracyjny "Wył." i "Start"
wciśnięty podczas włączania zasilania
I (to jest sztuczka) przed tym przełącznikiem na "Płukanie" - pojawia się menu SDS.
Następnie wybierz tutaj, obracając się: Test komponentów, test czujników, statystyki, dane produkcyjne, pamięć błędów,
pliki dziennika
zdarzeńWybierz "Off" za każdym razem, w razie potrzeby kontynuuj wyszukiwanie w menu na górnym przycisku, po jednym poziomie z powrotem za każdym razem za pomocą mikroprzełącznika "Steam": np.
Cherry DB1C-A1LB
(dla RS 159-4590 za 2,20 €/szt.)
blisko
Podziel się tym stanowiskiem: