Zaawansowane wyszukiwanie

Komunikat o błędzie EQ5 - Czysta zaparzacz

Potrzebuję twojego doświadczenia

Gioia79

Piątek, 13. Czerwiec 2014, 12:16 12

Unregistered

Witam,

Ponieważ jestem na końcu mojej łaciny, wylądowałem z tobą.

Mam około 5-letniego Eq 5 macchiato, który zawsze służył mi bardzo wiernie. 2 dni temu, kiedy ją włączyłem, dostałem komunikat o błędzie "Czysta zaparzacz". Wydawało mi się to trochę dziwne, bo i tak robię to raz w tygodniu, ale potem podążałem za tym, czego chciała maszyna. Wynik: Komunikat o błędzie pozostał po ponownym włączeniu maszyny.

Następnie ponownie nasmarowałem wszystkie uszczelki i włożyłem z powrotem zaparzacz, ale nie ma szans.

przy 1. próbie jeszcze zmielonej (proszek wpadł do pojemnika z wytłokami), od 2. czasu, wiadomość przyszła natychmiast.

Ponieważ maszyna ma 5 lat, naprawdę nie chcę płacić 250 euro (?) za naprawę w Siemensie. Ale pomyślałem, że może spróbuję nowej jednostki piwowarskiej za około 80 euro?

Co ty mówisz? Miałeś kiedyś ten sam problem?

Oh, rozumiem: nie jestem technicznie utalentowany, ale Männe jest, i zgodził się również rozebrać rzeczy, jeśli to konieczne lub jeśli masz jakieś "instrukcje" dla mnie (nawet smile.gifjeśli nie pije kawy, śmiech)

Z góry dziękuję za wskazówki.

Liczne pozdrowienia

gioia79

kaffeechris

Piątek, 13. Czerwiec 2014, 15:20 03

*

Ekspert

Grupa: Moderatoren

Składki: 2077

numer członkowski..: 24425

Członek od: 29.05.2014

Witam, myślę, że nowa grupa piwowarska tutaj nic nie sprowadza tam psa zupełnie innego, gdzie leży pochowany. Wyszukaj
tryb testowy dla swojej maszyny przez Google, a następnie napisz, czy silnik grupy browarniczej nadal działa i jak szybko, może być, że coś jest uszkodzony na płytce drukowanej i silnik grupy brow
arniczej nie otrzymuje
wystarczająco dużo napięcia i
prądu.

Jakoś możesz wszystko naprawić

.

MfG

Chris

--------------------
Alles ist Wiederverwertbar, sogar diese Buchstaben.
Keine Anfragen oder Hilfe, über E-Mail.

JoeFranz

Niedziela, 29. Czerwiec 2014, 10:26 10

*

Poidło do kawy

Grupa: Mitglieder

Składki: 7

numer członkowski..: 14799

Członek od: 07.01.2012

Witam
, mieliśmy ten sam problem z naszym EQ5. Coraz częściej pojawiał się komunikat o błędzie "Czyste urządzenie piwowarskie", choć robiono to regularnie lub krótko przedtem. Głupią rzeczą jest to, że najpierw kawa jest mielona, a
potem pojawia się komunikat o błędzie. Zauważalne jest, że maszyna "dręczy" się, gdy tłok zaparzacza zostanie dociśnięty, czyli kawa w proszku. Następnie zamówiłem nowy pierścień uszczelniający dla tłoka i wymieniłem go. Od tego czasu komunikat nie pojawia się już więcej i maszyna znów pracuje doskonale. Nowa uszczelka ma trochę mniejszą średnicę, nie wiadomo, czy z czasem się trochę rozszerzy. Możesz dostać część zamienną tutaj za kilka euro: Siemens Ersatzteilehttp://komtra.de/siemens-ersatzteile/sieme...bosch-vero.htmlIrgendwie nie
działa z tym linkiem
. Po
prostu google, albo mogę wysłać
link przez PM. W każdym razie warto
spróbować
... :-
)Witaj Jörg

kaffeechris

Niedziela, 29. Czerwiec 2014, 11:37 11

*

Ekspert

Zaparzacz powinien być również smarowany na powierzchniach ślizgowych elementów ślizgowych smarem silikonowym (bezpiecznym dla żywności), zaparzacz płynnie pracujący jest w każdym przypadku dobry.
Uszczelki należy wymienić w zależności od pokrywy, ale
nie później niż po dwóch latach. Wejdź na stronę

www.komtra.deDann

.
Siemens części zam
ienne.

MfG Chris

--------------------

Guest

Wtorek, 27. Styczeń 2015, 21:45 09

Unregistered

Witam,

Mam ten sam problem od kilku dni. Mój EQ5 przestał działać i stale wyświetla komunikat o błędzie "Wyczyść zaparzacz". W weekend całkowicie zdemontowałem i posprzątałem urządzenie, a ono znowu działało kilka razy.
Ale dziś rano wiadomość pojawiła się ponownie.
W związku
z tym
zamówiłem nowy zestaw pieczęci.
Teraz mam następujący problem. Na próbę usunąłem wszystkie pieczęcie z grupy piwowarskiej. Mechanicy pracują teraz absolutnie płynnie. Urządzenie włożone -> maszyna włączona -> starty czyszczenia -> starty silnika -> tłok również przesuwa się do pozycji końcowej -> "czysta grupa zaparzająca" -> koniec.

W ciągu kilku następnych dni rozłożę maszynę na nowo i ponownie sprawdzę silnik.
Czy mam
rację zakładając, że mikroprzełączniki w napędzie są wyłączone i że usterka powinna być usunięta poprzez naprawę lub wymianę napędu, czy raczej oznacza to usterkę
w układzie sterowania?
Czy ktoś miał kiedyś podobną
wadę?
Miłego wieczoru!

kaffeechris

Wtorek, 27. Styczeń 2015, 23:56 11

*

Ekspert

Może być również tak, że silnik napędowy nie otrzymuje wystarczającej mocy z tablicy rozdzielczej. Nie znam danych, które silnik otrzymuje z LP. Kilka razy czytałem też
mikrowyłączniki
. Ale zanim coś tam zmienię, chciałbym sprawdzić, czy wcześniej ich nie testowałem. Jeśli musisz

wyjąć silnik, spójrz na małe

unsure.gif kulki

górnego mikrołącznika, jeśli działa. Robi od czasu do czasu także Muckena

.

MfG Chris

--------------------

finki79

Piątek, 23. Wrzesień 2016, 10:49 10

Unregistered

Witam,

temat jest nieco starszy, ale teraz mam ten sam problem z moim Siemensem EQ5 (TE506) Maszyna zawsze chciała, aby zaparzacz był czyszczony. Tło wydaje mi się logiczne. Jeśli BU jest zbyt ciężki, silnik nie zdąży się podnieść. Dlatego kupiłem sobie po 5 latach nowy BU (Amazonka za 55€)Niestety nie pomogło to tak jak tu napisano. Ponieważ stary i tak wyglądał na trochę zabrudzonego po 5 latach, nie chciałem po prostu zmienić o-ringów. Somalijskie stawy płytowe dźwigni kolanowej są dość obciążone. Myślałem, że nowy nie będzie bolał. Ten też idzie w górę lżejszy i gładszy. Za pomocą menu serwisowego maszyny (patrz poniżej) można ręcznie przesuwać BU w górę/dół. Można również sprawdzić czujniki (mikroprzełączniki). If BU down down = 1 / up = 0;If BU up should be down = 0 / Up = 1With me both were on 0 and optically the BU was up. Więc maszyna została zdemontowana i wymieniona. Teraz maszyna uruchamia ponownie smile.gifinstrukcję demontażu i serwisu Siemens EQ5 (może komuś pomoże), ponieważ nie znalazłem nic w dodatku ... Otwórz maszynę Siemens TE506 EQ5 Machinea)Wyciągnij wszystkie częścicool.gif Szuflada proszkowa jest zabezpieczona małym "zaczepem" na dole po lewej stronie. Wypchnij ją do góry i wyciągnij szufladę proszkową)Wykręć 2 śruby po stronie zbiornika na wodę na górzeRemontuj pokrywę strony zbiornika na wodę. Pod spodem poluzować wszystkie zaczepy od tyłu do przodu. Odciągnąć pokrywę na bok, na środku przodu znajduje się zaczep, który się wyłamał. Zdjąć wąż do zbiornika na wodę.
d) Zdjąć tylną pokrywę. Jeśli brakuje strony wody,
należy otworzyć zaczepy
tylko
na dole i podnieść pokrywę na dole, a następnie popchnąć ją do góry. Z

boku

zaparzacza znajdują się dwa górne haki "zapadkowe", które należy przesunąć do góry.

e)

Zdjąć pokrywę zaparzacza. Otworzyć zaczepy na dole od tyłu do przodu.

f)Zdjąć pojemnik na fasolę. Teoretycznie pojemnik

należy docisnąć do siebie tak, aby 3 zaczepy zostały wypuszczone. W moim przypadku wszystkie 3 są zerwane. g)Zdejmij górną pokrywę zabezpieczoną kilkoma zaczepami.
h)Na górze znajduje się rodzaj ramki. Jest to również zabezpieczone połowami.
W
tylnej części znajdują się 4 zakładki
, które muszą być wygięte. Następnie z przodu 2 ukryte zaczepy.

i)

Zdjąć

przednią

pokrywę. 3 zaczepy na dole i jeden na górze po lewej stronie (od przodu).

Pokrywa

nie może być całkowicie zdjęta z powodu wylewu kawy, teraz wisi luźno. Udało mi się

wyjąć wylewkę kawy (8 zatrzasków na plecach

), ale część, która przesuwa się w górę i w dół nadal tam jest

.

Odkręć

jedną

śrubę z tyłu, a następnie przesuń dolną część do przodu i wyjmij ją.

k)Od strony wody

, poluzuj 4 śruby z przodu/tyłu i w górę/dół. Z przodu dolna jest ukryta za kablami.
l)Teraz
można rozsuwać części ramy.

m)Silnik BU i ceramiczny zawór są

montowane po 3 śruby od strony BU.

Odkręć te 6 śrub.

Przesunąć

zawór ceramiczny

na bok i wyciągnąć silnik BU.

n)Otworzyć obudowę silnika, różne zaczepy. Potem zdejmij koło zębate, jest tylko tam.

Teraz widać dwa mikrołączniki.

o)

Złóż w odwrotnej kolejności. Menu serwisowe: "Wył."
i "Para" wciśnięte podczas włączania zasilania - to jasne:
reset
fabryczny
"Start" i "Para"

oraz dodatkowo zasobnik na zewnątrz: mniej znany - uruchamia tryb demonstracyjny "Wył." i "Start"

wciśnięty

podczas włączania zasilania

I (to jest sztuczka) przed tym przełącznikiem na "Płukanie" - pojawia się menu SDS

.

Następnie wybierz tutaj, obracając się: Test komponentów, test czujników, statystyki, dane produkcyjne, pamięć błędów

,

pliki

dziennika

zdarzeńWybierz "Off" za każdym razem, w razie potrzeby kontynuuj wyszukiwanie w menu na górnym przycisku, po jednym poziomie z powrotem za każdym razem za pomocą mikroprzełącznika "Steam"

: np.

Cherry DB1C-A1LB

(dla RS 159-4590 za 2,20 €/szt.)

HWS

Poniedziałek, 10. Październik 2016, 18:39 06

*

Ekspert

Grupa: Mitglieder

Składki: 1098

numer członkowski..: 24376

Członek od: 23.05.2014

Dobry wieczór,

w rzeczywistości, w tym przypadku silnik BG jest zbyt ciężki. Miałem już wcześniej tę sprawę. Ale w moim przypadku nie wpłynęło to na mikrowyłączniki. Zdjąłem silnik BG, otworzyłem go i po prostu nasmarowałem łożyska smarem uniwersalnym. To wystarczyło. Ale trzeba zdemontować kadłub maszyny, aby usunąć silnik BG. Poluzować 4 śruby, do których można dotrzeć tylko długim śrubokrętem Torx.
Jeśli silnik BG obraca się zbyt mocno, pobiera zbyt duży prąd, co powoduje, że elektronika wydaje komunikat <Clean browarnicza grupa>. Robi dużo pracy, ale potem maszyna
znów działała.
Pozdrowienia HWS

Gast_Franky

Sobota, 07. Październik 2017, 18:05 06

Unregistered

QUOTE (finki79 @ Friday, 23 September 2016, 10:49 a.m.)
Witam,

temat jest nieco starszy, ale teraz mam ten sam problem z moim Siemensem EQ5 (TE506)
Maszyna zawsze chciała, aby zaparzacz był czyszczony.
Tło wydaje mi się logiczne. Jeśli BU jest zbyt ciężki, silnik nie zdąży się podnieść.
Dlatego kupiłem sobie po 5 latach nowy BU (Amazonka za 55€)
Niestety nie pomogło to tak jak tu napisano.
Ponieważ stary i tak wyglądał na trochę zabrudzonego po 5 latach, nie chciałem po prostu zmienić o-ringów. Somalijskie stawy płytowe dźwigni kolanowej są dość obciążone. Myślałem, że nowy nie będzie bolał.
Ten też idzie w górę lżejszy i gładszy.

Za pomocą menu serwisowego maszyny (patrz poniżej) można ręcznie przesuwać BU w górę/dół. Można również sprawdzić czujniki (mikroprzełączniki).
If BU down down = 1 / up = 0;
If BU up should be down = 0 / Up = 1With
me both were on 0 and optically the BU was up.

Więc maszyna została zdemontowana i wymieniona. Teraz maszyna uruchamia ponownie smile.gif

instrukcję demontażu i serwisu Siemens EQ5 (może komuś pomoże), ponieważ nie znalazłem nic w dodatku ...

Otwórz maszynę Siemens TE506 EQ5 Machinea

)Wyciągnij wszystkie części Szuflada proszkowa
jcool.gifest zabezpieczona małym "zaczepem" na dole po lewej stronie.
Wypchnij ją do góry i wyciągnij szufladę proszkową
)Wykręć 2 śruby po stronie zbiornika
na wodę na

górzeRemontuj
pokrywę
strony zbiornika na wodę.
Pod spodem poluzować wszystkie zaczepy od tyłu do przodu
. Od
ciągnąć pokrywę
na bok, na środku przodu znajduje się zaczep, który
się wyłamał.

Zdjąć wąż do zbiornika na wodę.
d) Zdjąć tylną pokrywę. Jeśli brakuje strony wody, należy otworzyć zaczepy tylko na dole i podnieść pokrywę na dole, a następnie popchnąć ją do góry.
Z boku zaparzacza znajdują się dwa górne haki "zapadkowe", które należy przesunąć do góry.
e)Zdjąć pokrywę zaparzacza
.
Otworzyć zaczepy na dole od tyłu do przodu.
f)Zdjąć pojemnik na fasolę
.
Teoretycznie pojemnik należy docisnąć do siebie tak, aby 3 zaczepy zostały wypuszczone. W moim przypadku wszystkie 3 są zerwane.
g)Zdejmij górną pokrywę zabezpieczoną kilkoma zaczepami.
h)Na górze znajduje się rodzaj ramki

.

Jest to również zabezpieczone połowami. W tylnej części znajdują się 4 zakładki, które muszą być wygięte. Następnie z przodu 2 ukryte zaczepy.
i)Zdjąć przednią pokrywę
.
3 zaczepy na dole i jeden na górze po lewej stronie (od przodu).
Pokrywa nie może być całkowicie zdjęta z powodu wylewu kawy, teraz wisi luźno.
Udało mi się wyjąć wylewkę kawy (8 zatrzasków na plecach), ale część, która przesuwa się w górę i w dół nadal tam jest
. Odkręć jedną śrubę z tyłu, a następnie przesuń dolną część do przodu i wyjmij ją.
k)Od strony wody, poluzuj 4 śruby z przodu/tyłu i w górę/dół
.

Z przodu dolna jest ukryta za kablami.
l)Teraz można rozsuwać części ramy.
m)Silnik BU i ceramiczny zawór są montowane po 3 śruby od strony BU

.

Odkręć te 6 śrub. Przesunąć zawór ceramiczny na bok i wyciągnąć silnik BU.
n)Otworzyć obudowę silnika, różne zaczepy
.
Potem zdejmij koło zębate, jest tylko tam. Teraz widać dwa mikrołączniki.
o)Złóż w odwrotnej kolejności
.

Menu serwisowe: "Wył."
i "Para" wciśnięte podczas włączania zasilania - to jasne: reset fabryczny "Start" i "Para"
oraz dodatkowo zasobnik na zewnątrz: mniej znany - uruchamia tryb demonstracyjny "Wył." i "Start"
wciśnięty
podczas włącz

ania zasilania

I (to jest sztuczka) przed tym przełącznikiem na "Płukanie" - pojawia się menu SDS

.

Następnie wybierz tutaj, obracając się: Test komponentów, test czujników, statystyki, dane produkcyjne, pamięć błędów,
pliki
dziennika
zdarzeńWybierz "Off" za każdym razem, w razie potrzeby kontynuuj wyszukiwanie w menu na górnym przycisku, po jednym poziomie z powrotem za każdym razem za pomocą mikroprzełącznika "Steam":
np.

Cherry DB1C-A1LB (
dla RS 159-4590 za 2,20 €/szt.)

Witam, dziękuję za informację o menu serwisowym i za otwarcie urządzenia. W mojej maszynie jeden z dwóch przekaźników na tablicy kontrolnej był uszkodzony. Spowodowało to, że zaparzacz zatrzymał się na górze i komunikat pojawił się, aby skontaktować się z obsługą klienta. Wymieniłem oba przekaźniki (0,96 euro za sztukę w Reichelt).
Od tego czasu znów biegnie!!!
biggrin.gif

Gast_Peter

Niedziela, 29. Październik 2017, 17:31 05

Unregistered

Cześć. Mam ten sam problem z moim eq 5 TE506501EN/01. To z przekaźnikiem, brzmi dobrze. Skąd mam wiedzieć? A może ktoś ma oznaczenie?

Jan Thoma

Poniedziałek, 03. Wrzesień 2018, 09:01 09

Unregistered

Witaj na forum, kochana,

Przy moim EQ.5 stale pojawia się komunikat "Czyste urządzenie zaparzające". Już zlokalizowałem błąd. Jeden z mikroprzełączników zrezygnował z ducha. Teraz chciałbym go wymienić, tzn. przylutować kompletną wiązkę przewodów lub odlutować i wymienić przełącznik. Niestety nigdzie nie ma dostępnych części zamiennych. Czy ktoś tu może dać mi wskazówkę?

Wielkie dzięki.

csub44

Wtorek, 08. Wrzesień 2020, 08:08 08

Unregistered

Witam,

wielki wątek z wieloma ważnymi informacjami. Dziękuję bardzo za to. Mam ten sam błąd, ale nie jestem jeszcze na razie z lokalizacją. Zespół piwowarski: Całkowicie zdemontowany, oczyszczony, wydmuchany, nowe uszczelnienia i nasmarowany. Jest całkiem gładka, tylko ostatnie centymetry są trochę cięższe - chyba dlatego, że uszczelki są dociskane? Flowmeter: Usunąłem go też, wyczyściłem itd. Pamięć błędów:Over Volt 0Under Volt 0NTC Out 0NTC Surf 0BU TO 3BU Over I 29CV TO 0Pump TO 6Overtemp 52Shutdown 1Grinder Over I 0CompTest:Z BU Up zaparzacz porusza się - wtedy maszyna się wyłącza
.
To samo zdjęcie. Ale po ponownym uruchomieniu mogę od czasu do czasu ponownie wybrać kawę. Zaparzacz jedzie w
górę, proszek jest
dociskany, zaparzacz jedzie w dół, sucha kawa w proszku spada --> czysty zaparzacz I raz uruchomiony bez zaparzacza i powtórzył test czujnika. Comp TestBU Up OKBU Down OKSensor Test
:wartości dla BU UP /
Down zmieniają się z 0/1 na 1/0 Czy oznacza

to

, że mikro przełączniki są OK?
Czytałem, że mogę spróbować trzymać króciec za rękę, aby sprawdzić, czy maszyna się wyłączy -
ale nie mogę tego zrobić.
Możesz mi powiedzieć
, jaki jest najlepszy sposób postępowania?

Jakie testy byłyby użyteczne i jaki byłby oczekiwany

wynik?
Podziękowania

Guest

Wtorek, 08. Wrzesień 2020, 08:24 08

Unregistered

Korekta:
Również bez Brewing UnitComp

Test > BU UP > Uruchomienie, następnie maszyna wyłącz

a się

Si

Wtorek, 08. Grudzień 2020, 22:02 10

Unregistered

Mam ten sam problem tylko z 76tk573

Nero

Sobota, 23. Październik 2021, 22:37 10

Unregistered

Z moim też pokazuje ciągle clean brewing unit także nie wiem co więcej poradzić co mogę zrobić tak często go czyściłem:( i za każdym razem pokazuje clean brewing unit