Mieliśmy ekspres Melitta Bistro przez 5 lat, aż pewnego dnia wyzionął ducha: więcej wody trafiało do tacki ociekowej niż do filiżanki. Przyczyną usterki był niesławny zawór spustowy. Niestety, muszę powiedzieć, że ten element jest słabym punktem ekspresu Melitta. Nie dość, że jest bardzo trudny w wymianie, to jeszcze zdarza mu się pęknąć lub zapchać. Niestety, cena naprawy jest odpowiednio wysoka.
Chociaż mojej żonie szczególnie podobał się Melitta Bistro ze względu na 3 opcje podawania kawy i dobre czyszczenie, kupiliśmy Caffeo Solo, który był mniej więcej w tej samej cenie co Bistro.
Zasadniczo "Solo" robi dobrą kawę. Niestety, można go napełnić tylko jednym rodzajem kawy. Głównym problemem Solo jest jednak codzienne czyszczenie ekspresu. Krótkie automatyczne płukanie po włączeniu ekspresu nie wystarcza. Efektem jest zazwyczaj nieestetyczny napar, nawet jeśli czyścimy i odkamieniamy ekspres zgodnie z instrukcją.
Z "Bistro" można wypuścić "pustą" kawę za pomocą prostej sztuczki.... tylko woda... która skutecznie wypłukała brud z poprzedniego dnia (widać go w brudnej wodzie lub w czystej wodzie po wypłukaniu). Niestety "Solo" tego nie potrafi. Przynajmniej ja się nie dowiedziałem, jak przepłukać Solo "pustą" kawą, czyli tylko wodą do płukania. Oczywiście można przeprowadzić "oficjalną" procedurę czyszczenia. Ale to byłoby raczej przesadne i zajęłoby dużo czasu.
Pytanie do specjalistów na forum: W jaki sposób można przepłukać Melittę Solo w taki sposób, aby przez ekspres przepływała woda, ale nie było w nim kawy? (Nie chodzi mi o program czyszczenia!!!, to już wiem)
Dziękuję za pomoc.
blisko
Podziel się tym stanowiskiem: