Zaawansowane wyszukiwanie

W pełni automatyczny ekspres do kawy TK76K573

Kawa smakuje dobrze (nie więcej)

Gast_Bernhard

Środa, 30. Kwiecień 2014, 13:43 01

Unregistered

Witam!

Od czerwca 2012 posiadam w pełni automatyczny ekspres do kawy Siemens typ TK76K573. Od jakiegoś czasu mam problem z tym, że kawa z ekspresu jest wyraźnie "rzadsza". Oznacza to, że małe espresso ma mniej więcej taki sam smak jak zwykła kawa filtrowana, a większe filiżanki smakują odpowiednio "cieńsze". Zostało to również potwierdzone przez odwiedzających / krewnych.

Ekspres jest regularnie odkamieniany i czyszczony, rodzaj kawy zawsze był taki sam i nic się nie zmieniło w wodzie. Jedynym sposobem na wzmocnienie kawy jest pozwolenie młynkowi na zmielenie drugiej porcji kawy - ale moim zdaniem nie jest to rozwiązanie.

Co może być przyczyną? Czy młynek może być uszkodzony? Mamy jeszcze gwarancję, ale chciałbym wykluczyć wszystkie inne możliwości przed wysłaniem ekspresu. Z mojego doświadczenia wynika, że w przeciwnym razie naprawa zostanie zakwalifikowana jako błąd serwisowy, a zatem będzie podlegać opłacie.

Dziękuję bardzo!

xx_1100

Środa, 30. Kwiecień 2014, 16:14 04

*

Poidło do kawy

Grupa: Mitglieder

Składki: 4

numer członkowski..: 18493

Członek od: 18.12.2012

Witam,
Właśnie wymieniłem młynek w Bosch Verobar 100 po dobrych 10 000 kaw. Kawa, która teraz wychodzi, jest absolutnie świetna.
Wcześniej było to coś pomiędzy wodą do płukania a wodą do kawy.

Jeśli nadal masz gwarancję, zdecydowanie wysłałbym maszynę do obsługi klienta Siemens. Siemens twierdzi, że te maszyny robią co najmniej 15 000 kaw o stałej jakości.

Pozdrowienia

XX_1100

Martin (Hobbytechniker)

Środa, 30. Kwiecień 2014, 17:18 05

*

Ekspert

Grupa: Mitglieder

Składki: 1382

numer członkowski..: 22501

Członek od: 20.11.2013

Jest to przypadek gwarancji...