Witam wszystkich,
W tym tygodniu dostałem używany Jura Impressa E85 jako prezent, który ma pewne dziwactwa. Niestety, nikt nie wie dokładnie, czego mu brakuje, ponieważ przez jakiś czas stał nieużywany i nikt nie pamięta dokładnie...
To, co było natychmiast zauważalne z zewnątrz, to fakt, że woda prawdopodobnie ciągle wyciekała z przodu po prawej stronie, a zbiornik na wodę był bardzo zwapniony. Poza tym maszyna była dość mocno zabrudzona.
Po włączeniu, na wyświetlaczu pojawia się napis "Clean device". Proces czyszczenia nie został jednak zakończony, ponieważ komunikat "Napełnij wodę" wciąż się pojawia, chociaż zbiornik był pełny.
W weekend rozebrałem go całkowicie zgodnie z instrukcjami online i dokładnie wyczyściłem.
1.) Ponieważ po dokładnym oczyszczeniu i odkamieniowaniu zbiornika z wodą nadal pojawia się komunikat o błędzie "Napełnij wodę", podejrzewam, że kontakt trzciny jest uszkodzony lub coś jest nie tak z pływakiem. Czyżby? Czy są jakieś możliwości sprawdzenia, co dokładnie jest nie tak?
2.) Problem z przeciekaniem wody z przodu po prawej stronie to, o ile mogę ocenić jako nowicjusz ekspresu do kawy, pęknięty regulator membranowy, który również był całkowicie zardzewiały. Tu znowu moje pytanie: Czy mam rację z moim założeniem, czy może to być coś innego?
3.) Kiedy rozebrałem warzelnię, zauważyłem, że zawór odwadniający jest bardzo zwapniały i brudny. Poza tym do pojemnika zawsze wpadało chyba dużo wody. Czy to może być połączone?
4.) Niestety nikt już nie wie, czy i kiedy zmieniono pieczęcie. Czy istnieje możliwość ustalenia, że należy je wymienić? Niestety nie wiem, jak wyglądały nowe.
5.) Czy istnieje możliwość wyświetlania dotychczasowych zakupów kawy? Albo nawet zakupy od czasu ostatniej konserwacji, czy coś w tym stylu?
6.) Ponieważ maszyna stoi już od jakiegoś czasu i nie wiem, jak często lub czy w ogóle została odkamieniona, chciałbym ją dokładnie odkamienić po naprawie. Czytałem o kwasie amidosulfonowym, który podobno bardzo dobrze nadaje się do odkamieniania na zimno. Czy istnieje możliwość przerwania procesu odkamieniania na około 30 minut w międzyczasie, tak aby odkamieniacz mógł działać lepiej, niż gdyby po prostu przez niego przechodził? A może lepiej przeprowadzać proces odkamieniania częściej po kolei?
Wielkie dzięki za odpowiedzi. Niestety jestem zupełnie nowy w tej dziedzinie...
Wiele pozdrowień, Lisa
blisko
Podziel się tym stanowiskiem: