Zaawansowane wyszukiwanie

Jura Impressa E85 - Różne pytania

lillllly

Niedziela, 23. Marzec 2014, 16:36 04

*

Poidło do kawy

Grupa: Mitglieder

Składki: 5

numer członkowski..: 23928

Członek od: 23.03.2014

Witam wszystkich,

W tym tygodniu dostałem używany Jura Impressa E85 jako prezent, który ma pewne dziwactwa. Niestety, nikt nie wie dokładnie, czego mu brakuje, ponieważ przez jakiś czas stał nieużywany i nikt nie pamięta dokładnie...

To, co było natychmiast zauważalne z zewnątrz, to fakt, że woda prawdopodobnie ciągle wyciekała z przodu po prawej stronie, a zbiornik na wodę był bardzo zwapniony. Poza tym maszyna była dość mocno zabrudzona.

Po włączeniu, na wyświetlaczu pojawia się napis "Clean device". Proces czyszczenia nie został jednak zakończony, ponieważ komunikat "Napełnij wodę" wciąż się pojawia, chociaż zbiornik był pełny.

W weekend rozebrałem go całkowicie zgodnie z instrukcjami online i dokładnie wyczyściłem.

1.) Ponieważ po dokładnym oczyszczeniu i odkamieniowaniu zbiornika z wodą nadal pojawia się komunikat o błędzie "Napełnij wodę", podejrzewam, że kontakt trzciny jest uszkodzony lub coś jest nie tak z pływakiem. Czyżby? Czy są jakieś możliwości sprawdzenia, co dokładnie jest nie tak?

2.) Problem z przeciekaniem wody z przodu po prawej stronie to, o ile mogę ocenić jako nowicjusz ekspresu do kawy, pęknięty regulator membranowy, który również był całkowicie zardzewiały. Tu znowu moje pytanie: Czy mam rację z moim założeniem, czy może to być coś innego?

3.) Kiedy rozebrałem warzelnię, zauważyłem, że zawór odwadniający jest bardzo zwapniały i brudny. Poza tym do pojemnika zawsze wpadało chyba dużo wody. Czy to może być połączone?

4.) Niestety nikt już nie wie, czy i kiedy zmieniono pieczęcie. Czy istnieje możliwość ustalenia, że należy je wymienić? Niestety nie wiem, jak wyglądały nowe.

5.) Czy istnieje możliwość wyświetlania dotychczasowych zakupów kawy? Albo nawet zakupy od czasu ostatniej konserwacji, czy coś w tym stylu?

6.) Ponieważ maszyna stoi już od jakiegoś czasu i nie wiem, jak często lub czy w ogóle została odkamieniona, chciałbym ją dokładnie odkamienić po naprawie. Czytałem o kwasie amidosulfonowym, który podobno bardzo dobrze nadaje się do odkamieniania na zimno. Czy istnieje możliwość przerwania procesu odkamieniania na około 30 minut w międzyczasie, tak aby odkamieniacz mógł działać lepiej, niż gdyby po prostu przez niego przechodził? A może lepiej przeprowadzać proces odkamieniania częściej po kolei?

Wielkie dzięki za odpowiedzi. Niestety jestem zupełnie nowy w tej dziedzinie...

Wiele pozdrowień, Lisa

Martin (Hobbytechniker)

Niedziela, 23. Marzec 2014, 20:55 08

*

Ekspert

Składki: 1382

numer członkowski..: 22501

Członek od: 20.11.2013

To całkiem duża robota jak na debiutanta. Jeśli będziesz zadowolony z tak uszkodzonej maszyny, będziesz wiedział później... Ale przecież to jest E85... będzie tego warte...

W zbiorniku na wodę pływak prawdopodobnie po prostu utknął... można zobaczyć, czy pływa prawidłowo, kiedy wkładasz wodę do zbiornika.

Regulator membranowy może być uszkodzony... bardziej prawdopodobne jest, że gumowy pierścień uszczelniający węża ciśnieniowego pompy jest uszkodzony... będziesz potrzebował kilku z tych małych pierścieni uszczelniających.

Na temat jednostki piwowarskiej i zaworu odwadniającego uruchomiłbym "rondo" i kupiłbym zmienioną jednostkę piwowarską wraz z zaworem odwadniającym...nie powinno być aż tak drogie.

Polecam również nowy zawór spustowy dla twojego urządzenia.

Na stronie internetowej Jury powinien znajdować się również podręcznik do pobrania wcześniej. Jest tam też napisane, jak czytać okładki...

lillllly

Niedziela, 23. Marzec 2014, 22:02 10

*

Poidło do kawy

Witam,

Dzięki za odpowiedź.

Do 1) Pływak jest ruchomy, a także podnosi się, gdy tylko w zbiorniku znajduje się woda. Ponieważ pływak jest tylko magnesem, nic innego nie może być złamane. Więc to musi być albo styk kontaktronowy, albo coś na płytce drukowanej.
Zamówię
kontakt trzcinowy i zainstaluję go...
Dwa.) Ponieważ regulator membranowy jest całkowicie zardzewiały, i tak potrzebuję nowego. Przy tej okazji
mogę też zmienić uszczelkę.
Do 3.) Dlaczego cała jednostka piwowarska musi być wymieniona? Wszystkie plastikowe części znów wyglądają jak nowe. Już wybrałem uszczelki
i chciałem je zamówić. Cztery.) Patrz wyżej.
Do 5.) Ze względu na okładki, przeczytałem instrukcję, ale po prostu nie przeczytałem okładki. Dzięki za wskazówkę, teraz
ją znalazłem.
Do 6.)
Patrz wyżej.
Wiele pozdrowień,
Lisa

Martin (Hobbytechniker)

Poniedziałek, 24. Marzec 2014, 01:15 01

*

Ekspert

Jeśli zaparzacz nadal wygląda dobrze, sensowna jest wymiana uszczelek.

Aby go wymienić, najlepiej poszukać instrukcji... jest kilka rzeczy do rozważenia (nie smarować prowadnic bocznych... w przeciwnym razie można wyprodukować "odwrotną prowadnicę")... Dolny tłok musi być włożony z siłą, w przeciwnym razie może poruszać się za daleko do góry i zakleszczać.

Po ponownym złożeniu zaparzacza należy go przetestować, obsługując go ręcznie... tak, aby można było sprawdzić, czy cały cykl przebiega płynnie.

Włóż go w taki sposób, aby przełącznik magnetyczny mógł dobrze obsługiwać zawór odwadniający.

rudi-03

Poniedziałek, 24. Marzec 2014, 18:11 06

*

Ekspert

Składki: 1357

numer członkowski..: 17460

Członek od: 16.09.2012

Cześć, Lisa,

Więc to musi być albo kontakt trzcinowy, albo coś na tablicy.
Zamówię kontakt trzcinowy i zainstaluję go...

Magnes należy trzymać w miejscu obudowy, w którym pływak magnetyczny znajduje się zwykle w zbiorniku wodnym. Zdarzyło się już, że magnes w pływaku nie działa już prawidłowo.

--------------------
Gruß Rudi

lillllly

Poniedziałek, 24. Marzec 2014, 19:23 07

*

Poidło do kawy

Witaj, Rudi,

Dzięki za wskazówkę, ale niestety nie mogę teraz spróbować, bo rower jest zdemontowany.

Pozdrawiam
, Lisa
.

lillllly

Czwartek, 27. Marzec 2014, 23:14 11

*

Poidło do kawy

Witajcie wszyscy,

Chciałem tylko zgłosić wynik pośredni. Zamówiłem nowe uszczelki, nowy zawór odwadniający, nowy regulator membranowy i nowy styk kontaktronowy.

Wczoraj wymieniłem wszystkie części i zmontowałem ponownie maszynę.

Potem przeszedłem przez program czyszczenia i odkamieniania i jak na razie wszystko jest w porządku. Kawa jest jeszcze trochę cienka, ale to pewnie z powodu ustawień młynka. Zajmę się tym w weekend.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc!

lillllly

Niedziela, 30. Marzec 2014, 10:47 10

*

Poidło do kawy

Wynik końcowy:
Wczoraj poprawnie wyregulowałem szlifierkę i przetestowałem ją aż do momentu, gdy suche, twarde wytłoki
wpadły
do
miski.
Niestety niektóre z naszych świeżo kupionych fasolek fausto zostały użyte, ale teraz
wszystko pasuje.
Wniosek jest taki, że przy pewnych umiejętnościach manualnych ty (kobieta) na pewno możesz naprawić taką maszynę. Zwłaszcza, że w Internecie znajdują się naprawdę świetne instrukcje, które
można wykorzystać do orientacji.
Wiele pozdrowień, Lisa

Martin (Hobbytechniker)

Niedziela, 30. Marzec 2014, 13:21 01

*

Ekspert

Cieszę się, że tak dobrze ci poszło. Gratulacje... :-)