Witam, zacznij od prehistorii.
Mam wyżej wymieniony Solac w pełni automatyczną maszynę w prezencie, stała na zewnątrz 2 miesiące temu przy nieporęcznych odpadach, musiała być najpierw wysunięta, w przeciwnym razie kolektory złomu przecięłyby kable lub zabrały ze sobą całą maszynę. Były to nawet inkluzywne ręczne i zaparzające klucze grupowe, które były obok niego w oryginalnym pudełku Solaca, maszyna wyglądała prawie jak nowa, więc nie było żadnych zadrapań ani innych całkowicie zużytych rzeczy... w młynku pozostała nawet (5x mielona) kawa. Więc pomyślałem o tym, mógłbyś go zabrać ze sobą i wypróbować, nadal możesz go pokazać, jeśli nie działa.
Więc przyniosłem go do domu znajomego, odebrałem go 2 godziny później i w domu włożyłem do niego wodę, a na nim prąd. Główny włącznik, a maszyna włączona, potem chciała się wykrwawić, na co wskazywała wyraźnymi komunikatami na wyświetlaczu, najpierw nic niezwykłego, potem filiżanka kawy wciśnięta, i zobaczyć, bo młynek zadziałał, a wyświetlacz i pompa poszły (wykrwawiły się). Tylko ilość kawy była "pod ziemią", po drugiej filiżance wbiegła pod maszynę. Teraz wiem, dlaczego maszyna była na zewnątrz. Muszę powiedzieć, że moja pierwsza w pełni zautomatyzowana maszyna jest trochę uszkodzona z grupą piwowarską, rozwiązanie znaleziono, gdy skończyła się woda wyłączyłem ją, więc grupa piwowarska była zaangażowana. Cóż, po tym było jasne, a potem w końcu wydobyć grupę piwowarską, widząc, że jeden O-ring na grupie piwowarskiej był całkowicie zużyty, ale ponieważ miałem ten standardowy O-ring nawet tam, maszyna biegła po kilku minutach bez strat wody. Którego
nie mogłem powstrzymać w tym momencie. Za niecałe 10 centów (koszt o-ringu) miałem działającą pełną automatykę. Posprzątałem więc na zewnątrz, a szczególnie wewnątrz, odkręciłem wszystko, co zadziałało, wyssałem stare ziarna, więc z czystym sumieniem można było spróbować kawy. Nawiasem mówiąc, kubki, które do tej pory kupiłem, wynosiły około 1380 sztuk, co nadal jest dalekie od limitu 6000 sztuk grupy piwowarskiej.
Po krótkim czasie (pierwsze czyszczenie pojemnika na wytłoczyny) wady urządzenia były oczywiste. Wrzuca dużo nadmiaru kawy do grupy zaparzającej, więc sprawdź w Internecie. Ponieważ jednak było to ogólnie krytykowane, nie była to wina tej w pełni zautomatyzowanej maszyny, ale wina konstrukcyjna producenta. Ale można to naprawić za pomocą ustawienia szlifowania. Jestem teraz na krótko przed "bardzo" dobrym. Chciałem uniknąć bardzo dobrze, ponieważ w Internecie pojawiły się doniesienia o problemach z zatykaniem się sit, prawie nie wyszła kawa, a nawet nie było żadnych pęknięć. Nie muszę tego próbować, a kto ma z tym doświadczenie?
Po niecałych 2 kg ziaren, a prawdopodobnie około 150 filiżanek (nie patrzyłem), przyzwyczaiłeś się do specyfiki urządzenia, ale z nową ceną ponad 500 euro nie chciałbym, aby wiele kawy rzuconej obok niego. A może jest to "standard" dla w pełni automatycznych ekspresów do kawy? Jeśli tak, to nie chcę nic mówić, byłem raczej zszokowany, bo kawa nie jest taka tania.
Optycznie wygląda wspaniale na dużym wyświetlaczu, więc jest to raczej mikser
. Ale kawę/espresso, które robi nie można nazwać złym.
Wysokość kubków jest trochę zła, zwłaszcza jeśli wyjmiesz kratę ze stali nierdzewnej, dostaniesz większe kubki pod spodem, ale musisz ustawić je pod kątem. O tak, kolejną zaletą jest to, że obie kraty mogą być instalowane w tym samym czasie i nie przeszkadzają sobie nawzajem. Mam zarówno siatki głębszego plastiku i normalnej stali nierdzewnej, (wiele ofert na Ebay nie ma zakresu dostawy) więc z wyjątkiem Cappucinatore powinienem chyba mieć wszystko z pierwotnego zakresu dostawy (ok szczotki i łyżki do kawy brakuje). Nie jest tak źle biorąc pod uwagę, skąd pochodzi... a ja nie mam Cappucinatore, Solac chce prawie 50 euro za rolę
w Amazonii. Jeśli to naprawdę jest tego warte...
Wadą jest oczywiście, że nie mam rachunku, więc utrzymanie po 5 latach oferty Solac? Wątpliwe jest, co się robi, lub jakie rzeczy należy wymienić (uszczelki?) lub wyczyścić? Nie zawsze jest on jedwabiście gładki podczas pracy grupy piwowarskiej.
Kolejną rzeczą, którą mogę powiedzieć, jest to, że nie mamy żadnego wapna zawierającego wodę, więc nie musiałbym go
odkamieniać.
Właściwie całość powinna być w normalnym stosunku, więc nie chciałbym wkładać do Solaca zestawu do pieczętowania za 100 euro, ponieważ maszyna może w każdej chwili oddać ducha. Plastikowe części obudowy (w tym przypadku drzwi do grupy piwowarskiej) pokazują 7/2010, te z grupy piwowarskiej nawet 6/2007 jako pieczęć. Ale ponieważ grupa piwowarska jest zakupioną częścią, nie będziesz w stanie jej wycenić.
Mam nadzieję, że dasz mi kilka wskazówek, jak utrzymać maszynę w rozsądku. Lubię też ogólne rzeczy, których potrzebuje każda KVA... jak już mówiłem, to moje pierwsze
.
blisko
Podziel się tym stanowiskiem: