Zaawansowane wyszukiwanie

Solac Neo Espression Supremma CA4816

Pytania dotyczące utrzymania i opieki nad MWIP

derBasty

Niedziela, 08. Grudzień 2013, 22:22 10

*

Poidło do kawy

Grupa: Mitglieder

Składki: 2

numer członkowski..: 22698

Członek od: 07.12.2013

Witam, zacznij od prehistorii.

Mam wyżej wymieniony Solac w pełni automatyczną maszynę w prezencie, stała na zewnątrz 2 miesiące temu przy nieporęcznych odpadach, musiała być najpierw wysunięta, w przeciwnym razie kolektory złomu przecięłyby kable lub zabrały ze sobą całą maszynę. Były to nawet inkluzywne ręczne i zaparzające klucze grupowe, które były obok niego w oryginalnym pudełku Solaca, maszyna wyglądała prawie jak nowa, więc nie było żadnych zadrapań ani innych całkowicie zużytych rzeczy... w młynku pozostała nawet (5x mielona) kawa. Więc pomyślałem o tym, mógłbyś go zabrać ze sobą i wypróbować, nadal możesz go pokazać, jeśli nie działa.

Więc przyniosłem go do domu znajomego, odebrałem go 2 godziny później i w domu włożyłem do niego wodę, a na nim prąd. Główny włącznik, a maszyna włączona, potem chciała się wykrwawić, na co wskazywała wyraźnymi komunikatami na wyświetlaczu, najpierw nic niezwykłego, potem filiżanka kawy wciśnięta, i zobaczyć, bo młynek zadziałał, a wyświetlacz i pompa poszły (wykrwawiły się). Tylko ilość kawy była "pod ziemią", po drugiej filiżance wbiegła pod maszynę. Teraz wiem, dlaczego maszyna była na zewnątrz. Muszę powiedzieć, że moja pierwsza w pełni zautomatyzowana maszyna jest trochę uszkodzona z grupą piwowarską, rozwiązanie znaleziono, gdy skończyła się woda wyłączyłem ją, więc grupa piwowarska była zaangażowana. Cóż, po tym było jasne, a potem w końcu wydobyć grupę piwowarską, widząc, że jeden O-ring na grupie piwowarskiej był całkowicie zużyty, ale ponieważ miałem ten standardowy O-ring nawet tam, maszyna biegła po kilku minutach bez strat wody. Którego smile.gifnie mogłem powstrzymać w tym momencie. Za niecałe 10 centów (koszt o-ringu) miałem działającą pełną automatykę. Posprzątałem więc na zewnątrz, a szczególnie wewnątrz, odkręciłem wszystko, co zadziałało, wyssałem stare ziarna, więc z czystym sumieniem można było spróbować kawy. Nawiasem mówiąc, kubki, które do tej pory kupiłem, wynosiły około 1380 sztuk, co nadal jest dalekie od limitu 6000 sztuk grupy piwowarskiej.

Po krótkim czasie (pierwsze czyszczenie pojemnika na wytłoczyny) wady urządzenia były oczywiste. Wrzuca dużo nadmiaru kawy do grupy zaparzającej, więc sprawdź w Internecie. Ponieważ jednak było to ogólnie krytykowane, nie była to wina tej w pełni zautomatyzowanej maszyny, ale wina konstrukcyjna producenta. Ale można to naprawić za pomocą ustawienia szlifowania. Jestem teraz na krótko przed "bardzo" dobrym. Chciałem uniknąć bardzo dobrze, ponieważ w Internecie pojawiły się doniesienia o problemach z zatykaniem się sit, prawie nie wyszła kawa, a nawet nie było żadnych pęknięć. Nie muszę tego próbować, a kto ma z tym doświadczenie?

Po niecałych 2 kg ziaren, a prawdopodobnie około 150 filiżanek (nie patrzyłem), przyzwyczaiłeś się do specyfiki urządzenia, ale z nową ceną ponad 500 euro nie chciałbym, aby wiele kawy rzuconej obok niego. A może jest to "standard" dla w pełni automatycznych ekspresów do kawy? Jeśli tak, to nie chcę nic mówić, byłem raczej zszokowany, bo kawa nie jest taka tania.

Optycznie wygląda wspaniale na dużym wyświetlaczu, więc jest to raczej mikserwink.gif. Ale kawę/espresso, które robi nie można nazwać złym.
Wysokość kubków jest trochę zła, zwłaszcza jeśli wyjmiesz kratę ze stali nierdzewnej, dostaniesz większe kubki pod spodem, ale musisz ustawić je pod kątem. O tak, kolejną zaletą jest to, że obie kraty mogą być instalowane w tym samym czasie i nie przeszkadzają sobie nawzajem. Mam zarówno siatki głębszego plastiku i normalnej stali nierdzewnej, (wiele ofert na Ebay nie ma zakresu dostawy) więc z wyjątkiem Cappucinatore powinienem chyba mieć wszystko z pierwotnego zakresu dostawy (ok szczotki i łyżki do kawy brakuje). Nie jest tak źle biorąc pod uwagę, skąd pochodzi... a ja nie mam Cappucinatore, Solac chce prawie 50 euro za
rolę
w Amazonii
. Jeśli to naprawdę jest tego warte...
Wadą jest oczywiście, że nie mam rachunku, więc utrzymanie po 5 latach oferty Solac? Wątpliwe jest, co się robi, lub jakie rzeczy należy wymienić (uszczelki?) lub wyczyścić? Nie zawsze
jest on jedwabiście gładki podczas pracy grupy piwowarskiej.
Kolejną rzeczą, którą mogę powiedzieć, jest to, że nie mamy żadnego wapna zawierającego wodę, więc
nie musiałbym go
odkamieniać
.
Właściwie całość powinna być w normalnym stosunku, więc nie chciałbym wkładać do Solaca zestawu do pieczętowania za 100 euro, ponieważ maszyna może w każdej chwili oddać ducha. Plastikowe części obudowy (w tym przypadku drzwi do grupy piwowarskiej) pokazują 7/2010, te z grupy piwowarskiej nawet 6/2007 jako pieczęć. Ale ponieważ grupa piwowarska jest zakupioną częścią, nie będziesz w stanie jej
wycenić.
Mam nadzieję, że dasz mi kilka wskazówek, jak utrzymać maszynę w rozsądku. Lubię też ogólne rzeczy, których potrzebuje każda KVA... jak już mówiłem, to moje
pierwsze
.

derBasty

Poniedziałek, 18. Sierpień 2014, 23:12 11

*

Poidło do kawy

Grupa: Mitglieder

Składki: 2

numer członkowski..: 22698

Członek od: 07.12.2013

Po tym jak 2 tygodnie temu Solac zasygnalizował wykrzyknikiem, że nie chce kontynuować pracy, maszyna została po raz pierwszy "całkowicie" rozmontowana. Przede wszystkim poszedłem szukać zatorów, ale nie było "żadnych", pompować bezpośrednio do 230V pompowane bez problemów, ze zbiornika. Więc to nie był problem, wszystkie inne rzeczy odkręcone, wszystko skończone. Powoli nastrój opadł. Ale przynajmniej wszystko było czyste.

Miałeś 2 mniejsze Solac CA4804 kilka miesięcy temu? (ten bez wyświetlacza dotykowego), i oba działały (jeden daje tylko zwapniony "komunikat", drugi OK, ale bez niektórych części "grupa zaparzająca, zbiornik wody ect"), więc był to idealny "dozownik części zamiennych". Testowany ponownie przedtem, działa bez problemów z grupą zaparzaczy i zbiornikiem drugiego.

Potem obaj rozebrani i stopniowo wymieniani (najpierw włącznik magnetyczny? na kotle, potem pompa), dopiero wtedy miałem szczęście. To był zatkany "flowmeter".

Po oczyszczeniu przepływomierza, znowu działał dobrze. Zainstalowałem go w dystrybutorze części zamiennych i tam go przetestowałem.

Co spowodowało tak małe zaparcie, problem istniał chyba od początku, zawsze była "NISKA" i potrzebowała trochę czasu na kawę, w końcu wszystko potoczyło się w kierunku, w którym zajęło jej to wiecznie, aż do momentu, gdy 3 kawy były gotowe, a 2 tygodnie temu limit został osiągnięty przy filiżance "3". Reszta jest już na górze.

Nikt nie znalazł wapna, i tak już raz wyciągnąłem je z zimna. Teraz tylko duża pieczęć na jednostce piwowarskiej musi być "nowa"...

TIP:

W przypadku, gdy ma się coś takiego, małe maszyny bezdotykowe są konstruowane w ten sam sposób "wewnątrz". Tak więc pompa, przepływomierz, kocioł, zawór elektromagnetyczny, ect są w 100% takie same.
Z
zasilaczem? Mam optyczne "różnice", ale może to też wynikać z czasu budowy.
Mam 2 z KVA bez wyświetlacza dotykowego, a dozownik części zamiennych został
przykręcony w inny sposób. Dlatego zakładam "czas budowy". Z
przodu
wyświetlacza znajduje się 11 przyłączy dla przewodów, wypisałem to: 1. dioda LED dla zbiornika na wodę (TYLKO Z ZASILANIEM) 2 bieguny 2. Pokrętło koła parowego 2-biegunowego 3. Flowmeter 3 słupki (biały
)4.
Czujnik
temperatury
? Kocioł! (grubszy kabel) 2 słupki5. Czujnik/szlifierka enkodera 3-biegunowa (czerwona
)6.
Czujnik grupa zaparzająca włożona 2-biegunowa7. Drzwi boczne czujnika 2 słupki8
.
Taca ociekowa z czujnikiem 2-biegunowa9

.

Czujnik pojemnika

na wytłoki 2-biegunowy10. Włączony/wyłączony 3 biegun11
.
Zbiornik na wodę z
czujnikiem
2 poleHoffe.
Ktoś może być w stanie go użyć. Inaczej nie zaszkodzi
.
Pozdrowienie od Basty'ego

sh

Niedziela, 26. Czerwiec 2016, 17:03 05

Unregistered

o służbie
: skoro nigdzie nie ma szczegółowych informacji o bezpłatnej 5-letniej służbie, to i tak byłem o nią podejrzliwy. Poza tym pochodzę z Austrii - oczywiście nie jesteśmy ludźmi
, którzy potrzebują o niej żadnych informacji...

Mam tę maszynę od 7 lat i sam ją konserwuję. Do tej pory nie mam żadnych problemów - tylko na początku chciałem umyć części w zmywarce - małe magnesy w tacce ociekowej i na pojemniku na wytłoki tego nie chciały - więc trzymałem się regularnego

mycia

ręcznego

, co moim zdaniem wystarczy. Samoobsługa
:1
) o-ringi wymieniane 1x do tej pory,

ale regularnie (co miesiąc)

smarowane

smarem silikonowym (mała rurka kupowana tanio u sprzedawców internetowych, np. OKS 1110 Multi

Silicone Grease 10g).
2) spryskiwać zaparzacz teflonem w sprayu na obracające się części (nie w części wewnętrznej, która ma kontakt z kawą) - co 6 miesięcy. wpłynęło to bardzo korzystnie na hałas i łatwość obracania zaparzacza. po spryskaniu kluczem obracam zaparzacz 3-4 razy całkowicie - gotowe!:Nigrin
72247 PTFE-Spray
)3) co roku odkamieniam urządzenie kwasem cytrynowym (40g na 1L wody) (używam tylko całkowicie zmiękczonej
wody
). do tej pory
urządzenie działa bez problemów po
konserwacji
.
ponieważ grupa mieląca miele nieco grubszą kawę moim zdaniem, spróbuję je ponownie wyregulować. sterowanie ręczne i tak jest ustawione na drobne, ale na pewno zależy od kawy
.

Guest

Sobota, 14. Styczeń 2017, 19:35 07

Unregistered

Witam, moja szlifierka jest zepsuta, możesz mi pomóc?