Zaawansowane wyszukiwanie

Czyszczenie w pełni automatycznego ekspresu do kawy

Robaki w kawie

esgerhard   

Czwartek, 25. Lipiec 2013, 13:12 01

*

Poidło do kawy

Grupa: Mitglieder

Składki: 4

numer członkowski..: 21265

Członek od: 25.07.2013

W ostatni weekend moje dzieci odkryły małe robaki w kawie. Oczywiście nie przeżyły one procedury z wrzącą wodą i wysokim ciśnieniem, ale są powodem do niepokoju ze względu na niezbyt apetyczny wzrok.

Powtarzające się czyszczenie przy użyciu oryginalnych tabletek, a także odkamienianie zmniejszyło liczbę zwierząt, ale nadal są one obecne.

Nie wiem, czy dostali się do automatu z mieszanką kawy, czy w inny sposób. Mimo to chcę się ich pozbyć...

Kto ma pomysł?
Dzięki z góry!

rudi-03

Czwartek, 25. Lipiec 2013, 19:07 07

*

Ekspert

Składki: 1357

numer członkowski..: 17460

Członek od: 16.09.2012

Witam,

Nie wiem, jaki masz model, ale w każdym razie musisz otworzyć maszynę i ręcznie wyczyścić całą jednostkę i części.

--------------------
Gruß Rudi

Kaffeeplanet

Czwartek, 25. Lipiec 2013, 20:28 08

*

Ekspert

Składki: 1572

numer członkowski..: 3017

Członek od: 07.11.2008

nie rozmawiać, należy zawsze czyścić młyn ręcznie, a grupa piwowarska powinna być również rozbierana i czyszczona w razie potrzeby, zwierzęta nie będą w obiegu wody. z punktu widzenia zdrowia, larwy są bogate w białko i pożywne, ale naprawdę nie musi być, tak długo jak istnieją jeszcze steki, zwrócić większą uwagę na czystość

--------------------
Alle Tips und Hinweise erfolgen nach bestem Wissen - die Verantwortung trägt jedoch der Ausführende.
Daher bitte lieber einmal zu viel als einmal zu wenig fragen.

Vor allen manuellen Arbeiten am Gerät den Netzstecker ziehen !

esgerhard

Czwartek, 25. Lipiec 2013, 20:54 08

*

Poidło do kawy

Witajcie "Rudi-03" i "Coffee Planet". Dziękuję bardzo za odpowiedzi.
Mój w pełni automatyczny ekspres do kawy
to "Bosch benvenuto B40". Oczywiście, że zdjąłem
już
całą pokrywę.

Robi prawie klinicznie czyste wrażenie wewnątrz (i

wyprodukował

tylko 5400

filiżanek kawy).

Urządzenie piwowarskie pokazuje oczywiście sposób użycia. Ale zakładam, że larwy

nie mogły

tam

przetrwać

temperatury

.

(To dlatego ich nie

rozebrałem.
) Czy to możliwe, że larwy
dostały się do automatu
z ziarnami kawy
?

Wtedy nie byłoby żadnego pośpiechu. Czy

ktoś kiedykolwiek

tego

doświadczył?
Wielkie
dzięki

gerhard

rudi-03

Czwartek, 25. Lipiec 2013, 21:39 09

*

Ekspert

Witam,

Nie miałem problemu z larwami. Jeśli twój Bosch jest ładny i czysty w środku, a nie znalazłeś tam żadnych larw, to powiedziałbym, że to wylewka do kawy. Ciepły i wilgotny klimat (prawdopodobnie z resztkami kawy) sprawia, że podłoże odżywcze stanowi 1A.

--------------------
Gruß Rudi

esgerhard

Czwartek, 25. Lipiec 2013, 22:39 10

*

Poidło do kawy

Witam,

Dziękuję za odpowiedź.
Niestety nie wiem, jak rozmontować
i wyczyścić
wylewkę kawy Bosch benvenuto B40
.

Kto

wie?
Bardzo
dziękuję........

.

....................................................................................................................................................................................................................................

esgerhard   

Czwartek, 25. Lipiec 2013, 23:55 11

*

Poidło do kawy

Witaj Rudi-03,

W międzyczasie znalazłem jeden z waszych wcześniejszych postów z funkcją wyszukiwania i słowem kluczowym "wylewka do kawy" - z udaną wskazówką dotyczącą demontażu wylewki do kawy.
Dokładnie oczyściłam wylewkę (mechanicznie).
Nie znalazłem żadnych
larw
.

Ale może problem jest już "

zjedzony".

rudi-03

Piątek, 26. Lipiec 2013, 18:32 06

*

Ekspert

Witaj esgerhard,

Myślę, że słowo "zjadł" jest trafnie sformułowane. laugh.gif
Cieszę się, że wszystko się ułożyło i mam nadzieję, że twoi "koczownicy najemcy" się wyprowadzili.

--------------------
Gruß Rudi

Gro

Poniedziałek, 25. Sierpień 2014, 22:41 10

Unregistered

Witajcie
, jak już mówiłem, larwy są w wylewce z kawą. Z naszą maszyną Bosch jest to już drugi raz. Można ostrożnie otworzyć przesuwną jednostkę wylotową z tworzywa sztucznego (plastikowe wypustki). Pod spodem znajduje się czarny wylot z dopływem powietrza z góry. Musisz ściągnąć wąż, jednostka wylotowa jest przymocowana za pomocą magnesu (wystarczy pociągnąć do przodu). Reszta to sprzątanie i chorowanie, co tam jest.
Kąpiel
ultradźwiękowa, wstrząsnąć wodą, octem, detergentem
...

W tej chwili po drodze znów pojawia się wiele muszek owocowych. Jeśli nie zrobisz kawy przez kilka dni, zagnieżdżą się i urosną.

Zabija

ich gorąca kawa

...
Baw się dobrze czyszcząc to. Po raz pierwszy mamy nową wylewkę. W sezonie komarów owocowych nie będziemy w przyszłości pić kawy z całkowicie automatycznego automatu. Myślę, że wylewka jest błędem w interpretacji.

Grosser Helfer

Poniedziałek, 25. Sierpień 2014, 22:47 10

Unregistered

Znowu googlowałem. Mamy tę samą maszynę, Bosch B40 - maszynę typu "maggot-lock"!

kaffeechris

Wtorek, 26. Sierpień 2014, 21:36 09

*

Ekspert

Grupa: Moderatoren

Składki: 2077

numer członkowski..: 24425

Członek od: 29.05.2014

Witajcie, przeczytajcie ten wielki, czerwony raport. Jak już opisałem, przyjrzałbym się również wylewce do kawy na muchy, nawet gdybym zamiast sproszkowanej kawy włożył KVA i przepuścił ją przez dużą filiżankę.
I owoce w lodówce. Rzeczy już
siedzą w owocach...
MfG Chris

--------------------
Alles ist Wiederverwertbar, sogar diese Buchstaben.
Keine Anfragen oder Hilfe, über E-Mail.

peter5000

Niedziela, 31. Sierpień 2014, 10:36 10

Unregistered

Wskazówka: Naciśnij nożem na dno pokrywy, a pokrywa zejdzie. Nie przepłukuj jej strzykawką pełną wody, ale przeczytaj powyżej, że KVA jest mocowana tylko za pomocą magnesów, po prostu zdejmij ją i przepłucz. Przy okazji, miałem też larwy iiggiiiittttttttttt w tym! Teraz wszystko jest znowu w porządku i kawa smakuje
smile.gif

Kaffeeplanet

Niedziela, 31. Sierpień 2014, 14:16 02

*

Ekspert

Cóż, miałem już bardzo, bardzo, bardzo, bardzo brudne automaty na stole, ale nie widziałem jeszcze żadnych larw, jak one to robią?

--------------------
Alle Tips und Hinweise erfolgen nach bestem Wissen - die Verantwortung trägt jedoch der Ausführende.

Hallo Kaffeeplanet,

Niedziela, 31. Sierpień 2014, 17:04 05

Unregistered

Ile wylewek kawy wyczyszczono, ile zdemontowano?

Jak otworzyć konstrukcję wylewki za pomocą różnokolorowych elementów?

Uważam twoją wypowiedź za bezczelny hołd. Nasza maszyna jest regularnie czyszczona, płukana i odkamieniana. Dzięki naszej maszynie, grupa piwowarska może być również łatwo usuwana i czyszczona. Co również zdarza się regularnie. Wylot jest czyszczony przy użyciu myjki do rur, ale myjka do rur wchodzi tylko w prostą część, a nie w inne wgłębienia wylotu.

Kilka lat temu przyjrzałem się również M-Marktowi i tylko w jednej maszynie
można było bez większego wysiłku otworzyć wyjście do czyszczenia. Witam Kaffeeplanet, które
maszyny oferują tę opcję?
Twój komentarz jest bez zastrzeżeń, ponieważ resztki kawy zawsze zbierają się w sklepie i dlatego przyciągają muchy i składają tu swoje jaja
. To jest natura! Ile
gniazdek posprzątałeś do tej pory? Jakich środków i sprzętu
użyłeś
do tego
?

A może myślałeś kiedyś tylko o maszynach w środku? Twój komentarz rzeczywiście pokazuje, że pomimo wielu brudnych maszyn, czyszczenie było zawsze bardzo niekompletne

!
ugh, kochany plan kawy
!

Kaffeeplanet

Poniedziałek, 01. Wrzesień 2014, 05:26 05

*

Ekspert

Masz wrażenie, że zostałeś nadepnięty? Jakbyś się nie zarejestrował? Demontuję
i czyszczę wylewki w standardzie, środek do czyszczenia rur jest nieefektywny i nie jest używany, ale płyn do mycia naczyń, gorąca woda i sprężone powietrze,
ewentualnie para wodna.

W Saecos bardzo łatwo jest oczyścić wylewkę, zdemontować serię kawiarni, ściągnąć, wyczyścić i nigdy nie znaleźć żadnych larw. Śruba Magic i Royalserie poluzować,

wyciągnąć gwint wylotowy, oczyścić.

Aeg CF jest trochę podstępna, ale działa też całkiem dobrze,

tak jak Jura.

Wszystkie konstrukcje są w jakiś sposób

podobne.

Ok, dla użytkownika niektóre wylewki nie nadają się do czyszczenia (ze względu na ich konstrukcję), ale maszyna posiada program czyszczący, więc jeśli używasz jej regularnie, nie powinieneś

znajdować

w niej

żadnych

larw

.

Nie rozumiem, dlaczego tak się denerwujesz jako niezarejestrowany użytkownik, tylko dlatego, że nie znalazłem jeszcze żadnych larw?

--------------------

Seite 12