Zaawansowane wyszukiwanie

Siemens EQ5 demontaż

Mokra maszyna, mokre fusy z kawy

Roxy78

Środa, 31. Październik 2012, 18:00 06

*

Poidło do kawy

Grupa: Mitglieder

Składki: 1

numer członkowski..: 17889

Członek od: 31.10.2012

Witam,

Mamy tutaj EQ5, który jest całkowicie spleśniały w środku.
Chciałem rozebrać maszynę i ją wyczyścić. Niestety nie mogę go otworzyć. Niestety tylna pokrywa już trochę ucierpiała.
Od czego najlepiej zacząć? Czy istnieje instrukcja serwisowa?

Problem z ekspresem polega na tym, że fusy są zawsze pełne wody.
Najwyraźniej fusy z kawy nie są odpowiednio dociskane i zawsze przyklejają się do jednostki zaparzającej. Jednak według Siemensa nie ma nic złego w ekspresie.
Czy ktoś miał podobne doświadczenia lub pomysły, jak rozwiązać ten problem?

Dziękuję bardzo!

Pozdrowienia
Nicole

Guest

Czwartek, 08. Listopad 2012, 09:45 09

Unregistered

Witam,

Rozwiązałem problem z mokrymi wytłokami umieszczając złożoną Zewę w tacy zbiorczej.
Od tego czasu moje wytłoki są suche.....

WerDu

Piątek, 14. Grudzień 2012, 16:57 04

Unregistered

Też mam Siemens EQ 5, TE501503DE/06 i jestem z niego bardzo niezadowolony.
Po każdej przerwie kawowej wypijamy 3-4 filiżanki, musimy opróżniać tackę ociekową, a pojemnik na miąższ jest pokryty centymetrowym osadem. Mamy również pleśń, ponieważ zapomnieliśmy wyczyścić ekspres wieczorem.

Zrobiłem zdjęcia i wysłałem je wraz z ekspresem do firmy naprawczej. Trzy dni później zadzwonił do mnie miły pan, który bardzo słabo mówił i rozumiał po niemiecku, mówiąc, że moje skargi nie są usterkami, ale są całkowicie normalne dla maszyny i że zdjęcia z nośnika danych nigdy nie zostaną otwarte, mimo że powiedziano mi u sprzedawcy, że najlepiej byłoby wszystko sfotografować i wysłać razem z maszyną. Sprzedawca powiedział również po obejrzeniu zdjęć, że to absolutnie nie jest normalne.
Wcześniej mieliśmy maszynę Delonghi, która oczywiście również zabrudziła się podczas pracy, ale nigdy nie było pleśni, miazga była "sucha jak kość", a taca ociekowa była wypełniona tylko niewielką ilością wody.
Nigdy więcej Siemens, to na pewno, również dlatego, że jesteś specjalnie odwrócony i tylko użytkownik jest obwiniany. mad.gif
Niestety nie wiem jak rozebrać tę część, ale pewnie nie jest to łatwe!

MASA74

Czwartek, 31. Lipiec 2014, 00:07 12

Unregistered

Nasza maszyna była naprawiana 3 razy, ale wciąż pojawiają się nowe usterki.
Absolutna maszyna do śmieci

Gast_Andrea

Wtorek, 11. Listopad 2014, 22:59 10

Unregistered

Mamy tę maszynę od 2 lat i jesteśmy z niej niezadowoleni. Mamy również te same problemy, o których wspomniano powyżej. Pleśń zbiera się w prawym górnym rogu z boku, gdzie szuflada otwiera się do środka, w tym miejscu zbierają się fusy z kawy (które następnie pleśnieją), jak to się tam dostaje, gdy używasz tylko ziaren, nie mam pojęcia! Super złe miejsce, ponieważ nie można tam prawidłowo wyczyścić i zgiąć srebrnych zębów w procesie. Skarżyliśmy się na to kilka razy i zabraliśmy go do czyszczenia, ale niestety zawsze wraca po bardzo krótkim czasie. Szkoda, ponieważ na początku kawa smakowała świetnie, a teraz jest raczej wodnista, gorzka, pachnie i smakuje śmiesznie. I tak naprawdę już się nie nagrzewa.

kaffeechris

Czwartek, 13. Listopad 2014, 22:55 10

*

Ekspert

Grupa: Moderatoren

Składki: 2077

numer członkowski..: 24425

Członek od: 29.05.2014

Witam, również miałem ten problem, jest on spowodowany kanałem młynka, który nie pozwala zmielonej kawie wpaść bezpośrednio do grupy zaparzającej, ale tylko trochę obok niej. Właśnie wyciąłem kanał i w ten sposób wyeliminowałem problem, aby mógł wpaść rozsądnie do grupy zaparzającej. Mfg Chris

--------------------
Alles ist Wiederverwertbar, sogar diese Buchstaben.
Keine Anfragen oder Hilfe, über E-Mail.