Zaawansowane wyszukiwanie

Bosch Verobar 100, odkamienianie i czyszczenie

który odkamieniacz, które zakładki

surfsteffen

Czwartek, 22. Grudzień 2011, 10:38 10

*

Poidło do kawy

Grupa: Mitglieder

Składki: 15

numer członkowski..: 2487

Członek od: 18.07.2008

Od 4 tygodni jestem posiadaczem Verobar 100, po tym jak nasz 11-letni Saeco Incanto zmarł ze starości. Jak dotąd jestem bardzo zadowolony.

Ale teraz muszę zadać sobie pytanie, jak i czym mogę czyścić i odkamieniać ekspres.

Tabletki odkamieniające a koncentrat Zakładam, że niekoniecznie trzeba używać oryginalnych tabletek Bosch/Siemens! Wciąż mam prawie pełny 10-litrowy kanister "Crest Aktiv Premium Entkalkerkonzentrat". Czy tutejsi eksperci mogą potwierdzić, że można używać tego odkamieniacza bez żadnych problemów?

Zresztą na opakowaniu jest napisane "do wszystkich espresso / w pełni automatycznych ekspresów do kawy"Cleaner tabs Czy ktoś ma jakieś doświadczenia, które tanie alternatywy są najlepsze? Czytałem na innym forum, że kształt wypustek ma decydujący wpływ na to, czy rozpuszczą się całkowicie podczas czyszczenia.

Gast_Kaffeegenie

Wtorek, 06. Marzec 2012, 18:09 06

Unregistered

Na początku zawsze używałem odkamieniacza Melitta i tabletek czyszczących. Następnie przez jakiś czas używałem płynnego odkamieniacza organicznego bez nazwy.
Z czasem jednak strumień kawy z dysz stawał się coraz cieńszy. Następnie dwukrotnie wyczyściłem przewody odkamieniaczem Durgol Swiss Express.
Od tego czasu używam na przemian Durgol i tańszej marki.