Witam
niektóre pytania
posiadamy również Jura ENA 5, wczoraj wymieniłem urządzenie piwowarskie mojej maszyny, myślałem o oddaniu go do serwisu lub wymianie na nowe przez siebie. Maszyna ma około 4-5 lat i najwyższy czas na remont lub wymianę starej, stara wygląda na dość ciężką, a pierścienie tłokowe / bieżnię również bardzo zużyte.
Dzięki nowemu urządzeniu, teraz działa spokojniej i nie jest tak napięty. kawa też czuję się lepiej, mocniej.
W trakcie montażu wyregulowałem urządzenie zgodnie z opisem do pozycji podstawowej, tak aby otwór komory zaparzania znajdował się ładnie w środku, a następnie wykonałem jazdę próbną i przygotowanie kawy przebiegło bez problemów.Podczas procesu płukania, koło zębate jest całkowicie w dół, (do oporu) i silnik tylko brzęczał bez płukania, po kilku sekundach, komora piwowarnicza została ponownie otwarta i nie była już tak wyśrodkowana w pozycji domowej, jak ja ustawiłem go około 2-3 mm przesunięcia, ale w ustawieniu działa ponownie bez problemów, proces płukania wydaje mi się, jakby zaparzacz, a następnie ponownie zmiażdżył się?
Czy to normalne?
Jaka jest funkcja zaworu odwadniającego? Jestem nowy w zespole piwowarskim, ale czytałem, że są problemy z silnikami/przekładniami.
Jak można stwierdzić, czy silnik/przekładnia zaworu odwadniającego jest uszkodzony? Czy podczas płukania z przyłącza odwadniającego po lewej stronie powinna wypływać woda? Dankegeorgmulzer@web.de
blisko
Podziel się tym stanowiskiem: