Zaawansowane wyszukiwanie

Alternatywa dla środka do usuwania kamienia DeLonghi

Jakomo

Poniedziałek, 04. Styczeń 2016, 20:35 08

*

Poidło do kawy

Grupa: Mitglieder

Składki: 12

numer członkowski..: 28007

Członek od: 23.12.2015

Witajcie, przyjaciele od kawy .

Jeśli przeczytasz trochę w Wikipedii o "twardości wody", znajdziesz ważną wskazówkę na temat natury skali. Jest to (oprócz gipsu, który zawsze powstaje, gdy w wodzie znajdują się jony siarczanowe) dolomit . Bah - to jest tłuste, ponieważ dolomit jest bardzo stabilnym podwójnym węglanem, który zawiera wapń i magnez jako kationy. Jest - w przeciwieństwie do innych węglanów - praktycznie nie rozpuszcza się w zimnych kwasach, tylko gorące kwasy mają zauważalne działanie.

Należy zatem rozważyć, czy w poważnych przypadkach zwapnienia może być użyteczne gorące zwapnienie kwasem cytrynowym, kwasem amidosulfonowym lub glukonowym. Praktycznie wyglądałoby to tak, że "przygotowuje się" filiżankę kawy z jednym z wyżej wymienionych kwasów. Zapar należy wylać natychmiast po zakończeniu parzenia, w przeciwnym razie ktoś inny wypije go przez pomyłkę! Następnie należy trzykrotnie przepłukać zbiornik ze świeżą wodą i wykonać co najmniej jeszcze jeden cykl jednorazowy.

Każdy musi wiedzieć sam, czy ryzykuje, że będzie tak traktował swoją maszynę. Jeśli to nie zadziała i część jest gotowa do złomowania, odmawiam jakiegokolwiek współudziału w tym procesie. Jeśli to zadziała, to był to genialny pomysł.

Witam....................Jakomo

numberonedefender

Poniedziałek, 04. Styczeń 2016, 21:37 09

*

Ekspert

Składki: 2539

numer członkowski..: 2650

Członek od: 21.08.2008

Kwas amidosulfonowy krystalizował się zbyt wysoko i aplikowany na gorąco, czyli Super-GAU mad.gif

Co dokładnie chcecie osiągnąć dzięki waszym wkładom, które moim zdaniem składają się niestety głównie z niebezpiecznej półwiedzy (przynajmniej w odniesieniu do wykorzystania MSWI...)?
Jesteś chemikiem?

--------------------
Grüße, Manuel

Jura ENA Micro 9 (Küche)
Jura xF50 (Büro)
wechselnde Besetzung in der Werkstatt...
P.S.: Support gibt's im Forum, nicht per PN o.ä.

thaicoffee

Czwartek, 19. Maj 2016, 10:35 10

*

Poidło do kawy

Składki: 10

numer członkowski..: 4192

Członek od: 04.04.2009

Jakiego odkamieniacza powinienem użyć do DeLonghi? Mam butelkę Durgola z maszyną. To jest kwas amidosulfonowy, prawda? Po co to wkładają, skoro nie wolno ci tego używać?

Mój EAM 3500 nie ma jeszcze kotła ze stali nierdzewnej. używa się go od 2007 roku, jak dotąd bez żadnych problemów. Do tej pory tylko odkamieniam na wystawie i z proszkiem, który mogę dostać tutaj w specjalistycznym sklepie, który również sprzedaje MWIP (ale nie ma na nim nic, co jest w środku).

Nie wiem, co wezmę, gdy dotrę do D. Czy istnieje rekomendacja szczególnie dla "starego" DeLonghi 3500?

Guest

Czwartek, 19. Maj 2016, 21:32 09

Unregistered

QUOTE (numerowany obrońca @ poniedziałek, 04 stycznia 2016, 21:37)
Zbyt duża dawka kwasu amidosulfonowego i krystalizacja na gorąco, czyli super-GAU mad.gif

Co dokładnie staracie się osiągnąć ze swoimi stanowiskami, które obawiam się, że składają się w dużej mierze z niebezpiecznej półwiedzy (przynajmniej w odniesieniu do stosowania MWP...)?
Jesteś chemikiem?

Booh , eeh - Jakomo , dajesz, ale masz dosyć! On nie pojawi się ponownie .

Jakie są twoje sugestie w tej sprawie?

horst37

Poniedziałek, 01. Sierpień 2016, 11:37 11

*

Poidło do kawy

Składki: 10

numer członkowski..: 29033

Członek od: 24.07.2016

Tutaj czytam głównie zalecenia dotyczące kwasu amidosulfonowego. na tym również oryginalny odkamieniacz na bazie DeLonghi (jeden z pierwszych postów).
W instrukcji obsługi De Longhi przeczytałem, że kwas amidosulfonowy powoduje utratę gwarancji. Co mnie nie dziwi, bo tani DeLonghi. jak moja ECAM 22.110 na pewno nie ma zbiornika ze stali nierdzewnej.
W przypadku kwasu cytrynowego stwierdziłem, testując z producentem gorącej wody, że oczywiście (jak też kilkakrotnie czytałem) nie usuwa on kamienia w ciasnych miejscach, a jedynie go zmiękcza. Myślę, że przynajmniej wystarczające ciśnienie wody musi pomóc.
Oryginalny odkamieniacz z DeLonghi zawiera kwas mlekowy. Jeśli nie masz bardzo twardej wody, koszt pozostaje m.E. w granicach możliwości.
Ale w recenzjach Amazonki czytam skargi na niski termin przydatności do spożycia i nie ma daty na opakowaniu. Ponieważ rzekomo świeżo kupiony odkamieniacz był zupełnie nieskuteczny.
Ja sam jeszcze nie odkamieniłem, w dostarczonym małym opakowaniu (również z kwasem mlekowym) również nie ma daty.
Ale większość użytkowników jest pewnie pewna, że z odkamieniaczem DeLonghi nie ma problemów.

--------------------
ECAM 21.110

Danceman

Wtorek, 02. Sierpień 2016, 07:26 07

*

Eksperci

Składki: 563

numer członkowski..: 23992

Członek od: 30.03.2014

Zbyt wysoka dawka kwasu amidosulfonowego i stosowanie gorących kryształów, czyli super-GAU

To jest całkiem łatwe do zrozumienia...

Durgol jest kwasem amidosulfonowym i może być oczywiście stosowany, jeśli jest w zestawie!

Jeśli jest to wyraźnie wykluczone w podręczniku starego DeLongo, to oczywiście nie powinieneś go brać. Będą mieli powody, by to wykluczyć....

Praktycznie wyglądałoby to jak "przygotowanie" filiżanki kawy z jednym z wyżej wymienionych kwasów.

Tak, to byłby inny sposób na złomowanie przynajmniej większości maszyn. Ale jeśli i tak chcesz pozbyć się jednostki piwowarskiej, to na pewno warto spróbować....
Myślę, że to również należy do kategorii "Niebezpieczna półwiedza" stworzonej przez Manuela...

--------------------
Pessimist: Ganz schön dunkel hier...
Optimist: Ich seh ein Licht am Ende des Tunnels...
Realist: Mist, da kommt ein Zug...
Zugführer: Was machen die 3 Deppen auf den Gleisen?

sonjahub

Niedziela, 02. Kwiecień 2017, 13:26 01

Unregistered

QUOTE (Micha78 @ Środa, 28 września 2011, 09:49 PM)
Witam.

Mam DeLonghi 2200 i chciałbym wiedzieć, czy istnieje tania i dobra alternatywa dla oryginalnego odkamieniacza DeLonghi ? ?(

Byłoby miło, gdybyś miał jakieś sugestie !!!!.

MfGMicha78DeLonghi

ESAM 2000 Caffe Venezia

Odkamieniam z colą działa świetnie. Spróbuj razy w czajniku, a zobaczysz, jak skuteczne to jest.

Danceman

Poniedziałek, 03. Kwiecień 2017, 07:08 07

*

Eksperci

Odkamieniam z colą działa świetnie. Spróbuj na czajniku, a zobaczysz, jak skuteczny jest.

Wysłałeś to za późno. Kwietniowy Dzień Głupca był dniem poprzedzającym biggrin.gif

Próbowałem go tylko w czajniku: pieni się i bąbelkuje obiecująco, ale nie przynosi nic rozpoznawalnego. Chyba nie działa, bo nie ma teraz pełni księżyca, a ja nie namalowałem odpowiednich zaklęć na czajniku....

ALE

...teoretycznie mógłby też działać z colą. Cola zawiera minimalne ilości fosporu i/lub kwasu cytrynowego. Jeśli masz wystarczająco dużo czasu, pieniędzy na prąd i zaburzenia snu, może być możliwe, że rzeczywiście usunąć wapno, jeśli odwapnić kilka dni bez przerwy. Ponieważ pompa uruchamia się tylko w odstępach czasu, zużycie energii powinno być ograniczone i wynosić co najwyżej kilka euro.

Trzeba się zastanowić, czy zainwestować w koks, kilka kWh energii elektrycznej i kilka dni wolnego czasu, czy raczej kwas amidosulfonowy za kilka centów...

Przy okazji, wódka zawiera łatwopalny alkohol. Więc powinien też pracować w baku samochodowym. To tylko poufna wskazówka...

--------------------

kirmes

Poniedziałek, 20. Sierpień 2018, 12:01 12

*

Poidło do kawy

Składki: 1

numer członkowski..: 32787

Członek od: 20.08.2018

Nagrzewnica przepływowa ECAM 22.110 jest przy okazji wykonana ze stali nierdzewnej w środku!

Teraz mogę użyć amido czy nie? Wydaje się być najbardziej efektywny w teorii?

Moja pierwsza ECAM 22.110 ma już 6 lat. ZAWSZE został odkamieniony oryginalnym odkamieniaczem De Longhi'ego!!!! Teraz
nie ma kawy ani gorącej wody. Zdemontowany i oczyszczony górny i dolny tłok piwowarski. Dysza kremowa usunięta i oczyszczona. Zainstalowano nowe sita. Po 3. razie Zerlgegen i clean wyszedł nic więcej. Pompa uruchamia się, a proces płukania trwa 4 minuty (tylko kapie)
Brak gorącej wody, brak paryPozostawia

tylko zatkany DLE lub uszkodzoną pompę

.

Nie ufam już De Longhi enklakerowi. Urządzenie powinno być wymienione po 5-8 latach..... i nie powinno trwać wiecznie przy użyciu odpowiedniego odkamieniacza!

Danceman

Poniedziałek, 20. Sierpień 2018, 19:02 07

*

Eksperci

Kwas amidosulfonowy jest najprawdopodobniej najczęściej stosowanym środkiem. Jest tani, bardzo szybko odkamienia nawet zimno i jest dokładny. Wapno rozpuszcza się w cieczy na tyle dobrze, że kwas nie atakuje uszczelek ze stali nierdzewnej i gumy.
Nawet na zimno wytrąca się z 20%, a potem znów w postaci kryształów i może zatkać system. Po podgrzaniu, krystalizuje się jeszcze szybciej! Mieszanka 5-10% powinna być maksymalna. Kwas w postaci proszku można obliczyć w stosunku wagowym 1:1, więc 5g do 100ml daje 5%. Dzięki temu można bardzo dobrze odkamieniać...

Kwas cytrynowy jest nieodpowiedni, ponieważ atakuje foki...
Żaden odkamieniacz też nie powinien przechodzić przez warzelnię. Odkamieniacz może zaatakować plastik...
A zimne napoje to oczywiście także kompletna bzdura. Nie mam pojęcia, co trzeba palić, żeby mieć takie zaburzenia świadomości....

--------------------

Raymond

Piątek, 20. Wrzesień 2019, 08:47 08

Unregistered

QUOTE (kirmy @ poniedziałek, 20 sierpnia 2018, 12:01).
Nagrzewnica przepływowa ECAM 22.110 jest przy okazji wykonana ze stali nierdzewnej w środku!

Czy mogę używać Amido czy nie? Wydaje się być najbardziej efektywny w teorii?

Moja pierwsza ECAM 22.110 ma już 6 lat. Został odkamieniony oryginalnym odkamieniaczem De Longhi!!!! Teraz
nie ma kawy ani gorącej wody. Zdemontowany i oczyszczony górny i dolny tłok piwowarski. Dysza kremowa usunięta i oczyszczona. Zainstalowano nowe sita. Po 3. razie Zerlgegen i clean wyszedł nic więcej. Pompa uruchamia się, a proces płukania trwa 4 minuty (tylko kapie)
Brak gorącej wody, brak paryPozostawia

tylko zatkany DLE lub uszkodzoną pompę

.

Nie ufam już De Longhi enklakerowi. Urządzenie powinno być wymienione po 5-8 latach..... i nie powinno trwać wiecznie przy użyciu odpowiedniego odkamieniacza!

(po prostu kapie)

Ten sam problem mieliśmy z naszą ECAM 22.11XW instrukcji
obsługi nie ma instrukcji, jak odpowiednio odkamieniać.
Po napełnieniu odkamieniacza, należy najpierw przepłukać go przyciskiem B5, co również spowoduje odkamienianie tych kanałów. Dopiero wtedy uruchomiony zostanie rzeczywisty program do odkamieniania.
Po raz pierwszy przyszedł tylko kropla po kropli, wypłukaliśmy bardziej skoncentrowanym roztworem odkamieniania. po jakimś czasie kanały znów były wolne od wapna.
Teraz robimy to płukanie przed odkamienianiem tylko co trzeci raz i od tego czasu nie mamy już żadnych problemów.

12Seite 3